Girlz-kaptenens farväl: ”I’ll be back”

I höstas började förhandlingarna och en bra bit innan jul stod det klart att Anneli Lindgren skulle flytta till engelska Bristol i januari månads transferfönster. Anneli har i snart tre år skrapat sina knän blodiga i backlinjen för både Hoyzer Mix och Hoyzer Girlz. I det senare laget har Anneli även burit den hårt åtsittande kaptensbindeln. En en grovjobbare, en stämningshöjare och en naturlig ledare som nu ska prova lyckan i fotbollens vagga.

Anneli kom till Hoyzer av en slump. Men det visade sig vara en slump hon gärna tog konsekvenserna av.
– Jag var nyinflyttad och ville spela fotboll. Sedan löste Hoyzer även mitt sociala liv på ett praktiskt sätt.
Ja, för Anneli verkar det ha varit självklart att bidra till Hoyzer även utanför plan redan från sin första träning. Både genom att bidra med sin person i diverse ölsammankomster men också genom att axla tyngre roller som kapten och ekonomiansvarig. Det är tydligt att Anneli sett vikten av att utveckla och styrka den sociala grupp som Hoyzer är. Anneli tillägger kort och koncist att:
– Det är lagkamraterna som varit roligast.
Och lagkamraterna intygar att det är för kollektivet Anneli hela tiden kämpat.
– Anneli har under de senaste åren varit motorn i Hoyzer Girlz. Med sin fantastiska energi, ständiga peppande och med en organisationsförmåga som gjort att vi aldrig behövt lämna Walk Over till en match, har hon varit en avgörande faktor till Girlzens framgångar både på och utanför planen, säger Girlz-veteranen Anna Fernlund.
– Hon ställer upp. Alltid. I alla lägen. Jag kommer ihåg matchen mot Tussilago i höstas: Anneli mådde riktig dålig, hade varit magsjuk i flera dagar och enligt henne själv hade hon ”inte fått varken äta eller sova ordentlig” – hon kom ändå till matchen och slet som ett djur! Det är precis det som är så speciellt med henne, säger Anke Schmidt-Felzmann.
– Som lagkamrat är hon borderline efterbliven då ingen fullt frisk människa är så glad jämt. Och hon är väldigt engagerad i vår förening, menar John Hollingworth.

Anneli säger att hennes största utmaning under åren med Hoyzer har varit att bearbeta det så kallade Hoyzer-psyket. Vad det så kallade Hoyzer-psyket är ger Anke en fingervisning om:
– Varje gång hon blir arg på fotbollsplanen (vilket brukar hända när laget har drabbats flera gånger av otur eller felaktiga domslut) då bör motståndarna bli rädda. Det är då hon kraftfullt och bestämt tar striden framåt. Hon tar laget ut i krig och ser till att motståndarlaget krossas fullständigt.

Vad det gäller sin personliga sportsliga utveckling hävdar Anneli att den största framgången är att hon lärt sig stå på benen. Därom råder dock vissa meningsskiljaktigheter om man ska tro lagkamraterna. För nästan alla vittnar om ett par knän som nästan aldrig gått ifrån fotbollsplanen utan öppna sår och rinnande blod.
– Kan nog inte peka ut tid och plats men cirka 500 gånger har hon nog snubblat på sig själv, boll eller medspelare. Sedan har hon bara skrattat och borstat bort gruset från skrapsåret och kört vidare, säger John.
– Jag minns Annelis firande efter den viktiga segern mot serieledarna, Ulven Babes hösten 2012. Blodet sprutade ur knäsåret, men segern var vår. Annelie var strålande av lycka, lägger Anke till.

Den största sportsliga framgången kom hösten 2011 då hon var med och tog sitt lag upp till andradivisionen. Men för Anneli verkar Hoyzer ha handlat om så mycket mer än titlar och serieplaceringar. För Hoyzer har Anneli troligen handlat om ännu mer än så. Anna Fernlund skickar sin lagkamrat och vän en sista hälsning innan flytten:
– Med sin obarmhärtiga, hårda och orädda spelstil kommer Anneli passa in i England som foten i skon. Det blir ett tufft avbräck för oss i Hoyzer Girlz, men antagligen värt det i längden. I England kommer hon vidareutvecklas till en backgigant, redo att tveklöst tjånga iväg bollen över sidlinjen, dyka in i tacklingarna och rättvist men bestämt leda sina lagkamrater på gruset när hon kommer tillbaka till Sverige. Och hon kommer ta med sig den Hoyzerska andan till engelsmännen, med ölen gruset och gamen i första rummet. Anneli + England = sant. Men bara inte för länge; Hoyzer Girlz kommer sakna sin lagkapten.

Och lite mystiskt, men helt i ton med den Terminator-spelstil hon uppvisat på plan, och betryggande för alla Hoyzerspelare och -fans hälsar Anneli som avskedsord:
– I’ll be back.