Här dör fotbollen på riktigt

Ännu ett sorgebesked har nått Svarta Gamens lag Hoyzer. Denna gång är det en älskad grusplan som lämnar oss med saknad och vemod i våra hjärtan. Tantolundens BP är en av Hoyzers mesta hemmaplaner, där herrlaget bland annat vunnit två cupguld. Nu har den smärtsamma byggnadsprocessen inletts för att lägga plast på det vackra gruset.

– Det är fruktansvärt! Vi var visserligen beredda på att Tanto skulle bli med plastgräs, men det fanns inget sätt att psykiskt förbereda sig på chocken av att se grävmaskinerna riva upp och göra våld på den plan vi betraktat som ”hemma” under så många år, säger Hoyzer Boyz lagkapten Carlis Fridlund med gråten i halsen.

När Hoyzer bildades var det på Tanto man tränade och det är först på senare år det blivit svårare att få tider på de populära grusplanerna. Istället har allt fler träningar förlagts till Långholmens grusplaner, som också hotats med ombyggnad och inplastning. Klubben har protesterat vid upprepade tillfällen, men kommunen har bestämt sig och satsar 11 miljoner kronor på att lägga plastgräs på Tantos fotbollsplaner.

– Plastgräs gynnar ju tyvärr bara idrottsföreningar med medel att få träningstider. Ser man till de planer med plast som finns i Stockholm är det nästan omöjligt för ett korplag eller spontanidrottare att få plats eller tid vardagskvällar eller helger, för att de är överbokade. Grusplanerna har blivit allt färre med åren, men där finns det åtminstone en liten chans att hitta håltimmar då man kan spela boll, suckar Fridlund.

Jubel på Tanto efter Hoyzers Boyz andra cupvinst

Att just Tanto har stort symbolvärde för Hoyzer är det ingen tvekan om:
– Vi har tränat här så länge Hoyzer funnits, spelat och vunnit två Hoyzer Cup här och verkligen uppskattat den grusoas som Tanto utgjort. Alla har skrubbsår härifrån och bär därför med sig en bit av planen både bokstavligt och symboliskt. Tyvärr gentrifieras de kommunala ytorna på samma vis som resten av stan, där pengar talar snarare än medborgarens rättigheter. Det är ett svek från Idrottsförvaltningen och våra politiker att det snart inte finns några fotbollsplaner där korplag och spontanidrottare får plats.

– Många tycks tänka att ”plast är bättre än grus” och det är väl i sig en smaksak. Men det obestridliga faktumet som kvarstår är att träningstiderna på plastgräsplanerna nästintill uteslutande går till fotbollsföreningarna i omnejden. Vi som spelar fotboll i Korpen eller bara på kul hamnar utanför, trots att det är anläggningar avsedda också för oss om man ser till medborgerliga rättigheter enligt kommunens egna riktlinjer, avslutar Fridlund med en hård vristpassning upp till Idrottsförvaltningens kansli.

Idrottsförvaltningens uppdrag är att ge förutsättningar för såväl organiserad som spontan idrott genom att tillhandahålla planer och anläggningar för kommunens invånare. Problemet med de alltför få fotbollsplaner i Stockholm och svårigheterna att få tider har uppmärksammats medialt upprepade gånger och Hoyzernytt skrev så sent som i höstas om hur korplagen blir förlorare i de satsningar som görs (läs artikeln här)

Hoyzer har med största sannolikhet gjort sitt sista framträdande på Tanto, men fick kröna det med en bejublad seger i Hoyzercupen i somras. Plastgräset skall stå färdigt sommaren 2013.