Tungt fall i seriefinalen

Hoyzer Mix hade på lördagen sin andra chans att säkra seriesegern och en bra seedning inför det annalkande slutspelet. För detta krävdes en poäng mot tabelltvåorna Abishot och sett till matchbilden borde man nog ha fått med sig en pinne. Istället blev det den andra raka förlusten och en slutgiltig andraplacering.

Hoyzer var innan den förra omgången obesegrade i mixlagsserien och har haft förstaplaceringen i princip sedan säsongsinledningen. Två raka förluster senare får man se sig passerade och detta av lördagens motståndare Abishot. Hur i allsin dar kunde det gå såhär illa?

Inledningen av matchen lovade annars gott, då Hoyzer återfunnit tålamodet och linjerna i spelet, använde hela laget och hela planen. Abishot försöker spela rakare, men djupledsbollarna saknar oftast adressat, eller så får de ta skott långt utifrån, vilket inte bereder Johan Javelius i Hoyzerburen några större besvär.

Med detta sagt ska poängterat att det hoyzerska spelet inte fungerar hela vägen. Oftast blir det för omständligt när man närmar sig motståndarmålet. Istället för att söka avslut slår man en pass för mycket, eller trampar på bollen och låter Abishotdefensiven organisera sig. Det är två väl samlade lag som tycks läsa av varandra, mer rädda för att blotta sig än angelägna att satsa framåt, en matchbild som förvisso resultatmässigt spelar Hoyzer i händerna.

Stundtals blixtrar det dock till åt bägge håll, ofta med en lyckad kombination som skapar skottläge, men inget av lagen har någon större lycka med precisionen. Hoyzers bästa läge i första halvlek uppstår efter att Abishots målvakt följt med upp i anfallet, där bollen vinns av Anton Knopff som går för avslut från egen planhalva, ett avslut som träffar klockrent i ribban. 0-0 står sig halvleken ut och Hoyzer är fortsatt serieledare.

Den andra halvleken hinner inte bli särskilt gammal innan en gammal Hoyzersynd åter gör sig påmind. Leo Stervander dräller med bollen i uppspelsfasen vilket skapar ett kontringsläge där Abishot också kan sätta ledningsmålet och dessutom ta över seriens förstaplacering . Inte helt logiskt till matchbilden där det känts som att Hoyzer har haft skapligt bra koll på motståndarna.

Målet öppnar upp matchen, men inte riktigt på det vis Hoyzer önskar. Abishot tycks stärkta av målet och skapar fler chanser, där Johan håller Svarta Gamens lag kvar i matchen med ett par riktigt svettiga räddningar. De gulklädda luras in i motståndarnas temposänkande spel och matchen ser ut att glida Hoyzer ur händerna.

Till slut startar nåt som liknar en forcering, där Hoyzer framgångsrikt börjar pressa högre upp i banan och fylla på bättre i anfallen. Även om det trots ett par bra chanser inte resulterar i några mål får det Abishot att dra på sig en tvåminutersutvisning för spelsabotage. Det utmynnar i en konstant power play-liknande press mot motståndarmålet och till sist kan Leo reparera sitt misstag vid matchens första mål genom att trycka in kvitteringen. Publik och lagkamrater jublar och Hoyzer är åter i serieledning.

Hoyzerspelarna tycks dock inte nöja sig med detta utan fortsätter ligga på för ett ledningsmål. När Abishot väl blir fulltaliga har man dock svårt att åter ställa om till ett tryggt, balanserat och tålmodigt grundspel. Kanske vill man lite för mycket. Inte blir det bättre när hoyzerska synd nummer två gör sig påmind. Trots ett numerärt samlat försvar tittar men boll och missar markeringen när Abishotanfallaren löper i djupled på sin kant, frispelas och kan sopren med Johan sätta 2-1-målet. Hoyzer har åter väldigt onödigt tappat serieledningen till motståndarna.

Tiden rinner ut och Svarta Gamens lag, som fram tills omgång tolv var obesegrade, förlorar sin andra raka match och därmed serieledningen. Marginalerna var verkligen inte med Hoyzer denna gång, samtidigt som man blev hårt straffade för sina misstag. Oerhört bittert, såklart, då seriesegern så länge såg ut att vara näst intill säkrad. Nu går resan till finalspelet via bättre seedade lag, men ska Hoyzer ha något att hämta i slutspelet kommer det att krävas bättre skärpa både offensivt och defensivt än man påvisat i de senaste matcherna.

Laget har ett par veckor på sig att fila på detaljerna och hitta formen innan allt avgörs den lördagen den 13 april. I åttondelsfinalen ställs man återigen mot tabelltrean Årsta, varefter kvarten sannolikt spelas mot förstaseriens vinnare Bara Bajare.

Hela slutspelsprogrammet hittar du här