Hoyzer Boyz & försäsongen Gud glömde

På tisdag börjar allvaret för Hoyzer Boyz med seriepremiär mot Kvarnen United. Men trots att Korpen flyttat fram seriestarten flera gånger om känns det som att Svarta Gamens lag hade kunnat önska sig en längre försäsong, för nog finns mycket att jobba med innan Hoyzers lagmaskin börjar spinna.

Hoyzers försäsong har inte varit som den brukar. Väder och vind kan man inte råda över, men mer segdragen vinter har ingen sett på maken sedan klubben bildades. Stockholms kommuns inställning till att grusplaner ska användas som dumpningsplats för snöröjningen har fördröjt säsongen ytterligare, vilket tvingade laget långt ut på bonnvischan utanför Örebro för att kunna träna på grus. Av de tre inplanerade träningsmatcherna har två ställt sin och den enda kvarvarande slutade i en tämligen talande förlust.

Nej, det har inte varit någon vidare start på året och Hoyzer Boyz hade inte mycket att hämta mot Åsen FF, som revanschsugna efter finalförlusten i Hoyzer Cup tvålade till Svarta Gamens lag med 5-0. Trots detta är det ingen i Hoyzer Boyz som vill prata om kris. Tvärtom är lagkapten Carlis Fridlund försiktigt optimistisk när vi når honom för en kommentar till den motiga försäsongen.

Det blev storstryk i träningsmatchen mot Åsen FF som av allt att döma blir den enda värdemätaren inför seriepremiären. Finns det anledning till oro?
– Det tycker jag inte. När vi snackade efteråt var vi överense om att inte ta för hårt på resultatet i sig. Det var trots allt årets första träningsmatch mot ett lag som vi vet är väldigt duktiga och som vi måste prestera på topp emot för att rå på. Som match var det kanske ingen höjdare, men som träning var det nyttigt och visade rätt så tydligt på vad vi måste jobba med både individuellt och som lag. Trots allt hade vi en del goda intentioner, även om utförandet stundtals lämnade en del att önska. Vi försökte i alla fall spela konstruktivt och inte bara cyniskt, vilket jag tycker är lovande inför seriespelet.

Hur tycker du att ni ligger till inför seriepremiären?

– Både generellt och för egen del är det en hel del som saknas i tajming, tempo, bolltouch och speluppfattning, som vanligt på försäsongen. Det tar tid att spela ihop ett lag och hitta trygga roller, men trygghet bygger också på att det ska vara tillåtet att misslyckas. När man inte känner sig helt bekväm är det lätt att bli stressad, drabbas av tunnelseende och behandla bollen som en het potatis. Jag tror att vi behöver ett par matcher tillsammans för att komma igång. Förhoppningsvis har våra seriekollegor inte heller haft någon vidare försäsong, så att det jämnar ut sig.

Försäsongen har ju uppenbarligen inte blivit vad ni hoppats. Hur påverkar det laget?
– Jag gillar inte att gnälla i onödan, men det är klart att uppladdningen inför seriespelet hade kunnat vara bättre. Vädret har varit en rysare och möjligheten att hitta spelbara och lediga fotbollsplaner i Stockholm blir sämre för varje år som går tack vare den politiska inkompetensen och oviljan. Vi har ändå gjort det bästa möjliga av situationen, försökt träna utan boll och ordnade ett oerhört bra träningsläger på annan ort. Jag tror ju inte att den här korta försäsongen bara drabbar oss, utan förmodligen de flesta lag. Serien kan nog under våren komma att handla om vilket lag som snabbast hittar ett relativt stabilt men vinnande grundspel, något som tidigare har varit Hoyzers signum. Jag hoppas att det blir så i år igen, för vi har spelat så pass mycket tillsammans tidigare och måsta bara göra det enkelt i början så kommer vi bli bättre och bättre ju längre säsongen lider. Vi vet vad vi har inom oss och måsta bara finna uttryck för det, även om det kan vara lite trögstartat just i år.

Hoyzer Boyz inleder seriesäsongen tisdagen den 7 maj med omgångens sista match kl 20.30. Räkna med nedsnack, hetsiga taktikdiskussioner, samt en och annan öl på Mickel Räv efter seriepremiären!