En pinne i premiären

Stämningen är naturligtvis på topp då Hoyzer Boyz efter en rekordlång vinter äntligen ska inleda seriespelet och det så kallade allvaret. Årets varmaste dag bjuder på en lika fin kväll, där Svarta Gamens förkämpar kliver på gruset som sista lag tillsammans med motståndarna Kvarnen United.

Så var det dags igen. Säsongsstart där såväl den egna matchformen som premiärmotståndarnas nivå var höljt i dunkel. Kvarnen United har vandrat emot strömmen av korplag som generellt avancerat i seriesystemet oavsett prestation och faktiskt gått kräftgång från division 2 år 2004 till som sämst division 8 2008 innan de med en sin historiska bästaplacering, en andraplats i 7:an 2011, åter kom upp till 4:an där de slutade nästjumbo ifjol. De lyckades dock slippa degradering och tillhör därför tillsammans med Ta En Kaka Stefan och FC Ribba de lag som är kvar i fyran sedan förra säsongen.

Hoyzer Boyz vann som bekant sin serie 2012 och har å ena sidan haft en ovanligt lugn silly season, å andra sidan en väldigt kort försäsong. I den enda träningsmatchen hittills saknade man flera av sina stora stjärnor och ställde upp med en trupp bestående av hårt arbetande trotjänare och karaktärsspelare, som dock inte mäktade med att på allvar utmana ett betydligt rappare och mer samspelt Åsen FF. Också till seriepremiären saknar man sina ordinarie anfallare och hoppas att lagets bredd, med flertalet tunga comebacker, ska lösa dessa jobsposter. Hoyzers breda bänk imponerar förvisso, men består samtidigt av flertalet spelare som ännu inte hunnit spela tillsammans denna säsong.

Hasse Håkansson och Albin Hagberg gjorde comeback efter ett sabbatsår

Väl igång ät det kanske premiärnerverna och ovanan med det nya snygga matchstället som ställer till det, men samspelet på plan lämnar helt enkelt en hel del att önska. Lagdelarna rör sig i osynk, kvaliteten på passningarna låg och bolltappen i uppspelsfasen många, vilket bjuder Kvarnen på en hel del gratisbollar och farliga omställningar. Det är också vid ett sådant olyckligt tillfälle som säsongens första mål kommer, tyvärr i fel målbur och Svarta Gamens lag måste jaga i underläge. Hoyzers bästa läge i första halvlek uppstår i ett av de få tillfällen där man lyckas fylla på i anfallen, men en frispelad Björn Blomberg lyckas inte överlista Kvarnenkeepern. 0-1 står sig in i paus.

Efter halvtidsvilan märks det att mittfältet fått instruktioner att blir mer delaktiga i speluppbyggnaden. Tempot är dock fortsatt lågt, felpassen många och de offensiva framstötarna mer resultatet av individuella prestationer än en bra offensiv. Det är först när man som lag också börjar jobba högre upp i banan med presspel utan boll som initiativet allt tydligare glider över till hoyzersk fördel. Kvarnenspelarna blir stressade och tappar boll allt oftare och Hoyzer får tillfälle att ligga kvar högt med laget och kämpar sig allt närmare en kvittering. Anton Knopff drar en projektil i överliggaren, men får utdelning situationen senare.  Ur snäv vinkel kan han trä in bollen vid målvaktens första stolpe och förlösa det stora måljublet hos publiken, medspelarna och inte minst sig själv.

Hoyzer går nu för tre poäng men håller på att bli straffade då Johan Javelius missbedömer en utrusning. Bollen lobbas i en vid båge och alla väntar sig att den ska studsa in i mål, men istället tar den i ribban. Johan får dock tillfälle att glänsa med en matchavgörande räddning efter att ett motlägg lite turligt friställt en Kvarnenanfallare. Hoyzers reslige keeper kommer ut perfekt, lyckas avvärja friläget och returen kan tas om hand av tillskyndande backar. Det blir också matchens sista riktiga farlighet, där 1-1 får ses som ett tämligen rättvist slutresultat.

Seriepremiären var kanske ingen spelmässig höjdare, men Hoyzerspelarna ska vara nöjda med att ha räddat en poäng. Förhoppningsvis kan man bygga vidare i rätt riktning, för motståndet kommer garanterat att bli tuffare. På tisdag ställs man mot Ribba som utan att på något vis vara dåliga föll stort mot seriefavoriterna Buddha BK.