Upp till bevis för Hoyzer Boyz

På tisdagskvällen spelar Hoyzer Boyz sin sista match innan sommaruppehållet. Vårsäsongen har varit ett sportsligt fiasko, men formkurvan har börjat peka uppåt och kanske är det dags för den första segern då Svarta Gamens herrar ställs mot San Marino.

Det är knappast en att vara överdramatisk om man påstår att Hoyzer Boyz serieinledning har varit bedrövligt dålig. Visst har man haft marginalerna emot sig, visst hade resultaten kunnat se annorlunda ut sett matchbilderna, men faktum kvarstår att Hoyzer Boyz Anno 2013 varit en stor besvikelse sett till den rent sportsliga prestationen. Två poäng på lika få gjorda mål får ändå ses som skaplig utdelning, men det är inte bara i målskyttet som förra årets seriesegrare inte står att känna igen. Visserligen har man tappat ett par av sina starkaste kort på mittfältet, men man har å andra sidan förstärkt med en del comebacker. Förklaringen står knappast att finna i spelarmaterialet, då det i grunden är snarlikt som ifjol.

Nej, laget har såhär långt underpresterat rejält såväl individuellt som lagmässigt. Samspelet har lyst med sin frånvaro, spelarna har sett trötta, tröga, fega och fumliga ut. Det har varit darrigt bakåt, trubbigt framåt och anonymt på mitten. En kort försäsong med få träningar och endast en träningsmatch kan åtminstone delvis förklara varför spelarna inte hunnit komma i form, fått till flåset och bolltouchen, eller börjat hitta linjerna i spelet. När sedan spelet gått i stå på planen, man tappat bollen onödigt och straffats hårt för sina misstag är det lätt att kollektivets självförtroende får sig en törn och det hela utvecklas till en nedåtgående spiral.

Ska man uttrycka sig optimistiskt är det som upplagt för revansch och återupprättande av den stukade hoyzerska hybrisen. Tisdagens motståndare San Marino är bekanta från serien ifjol, då en stark höst förde upp dem på andra plats efter Hoyzer Boyz i den avslutande omgången. I det första mötet lagen emellan tog Hoyzer ledningen med 2-0 genom mål av Marco Ortolani och Per Levin innan San Marino kunde reducera på en billigt dömd straff. Hoyzers hårda defensiva slit gjorde att man kunde spela av matchen utan att det blev riktigt nära ett poängtapp. Returmötet blev höstsäsongens enda nollpoängare då man, efter ett ledningsmål signerat Ola Wiklander, medelst slarv och oskärpa bjöd motståndarna på tre mål. Reduceringen till 3-2 kom för sent och årets onödigaste förlust var ett faktum. Trots den floppen kunde Hoyzer Boyz senare titulera sig seriesegrare.

Förutsättningarna inför tisdagens möte är dock annorlunda än för ett år sedan. San Marino tillhör seriens toppkvartett, medan Hoyzer tillhör de fyra lag som sackar efter. Det är svårt att säga om San Marino är bättre än ifjol, men helt klart är att Svarta Gamens lag hittills varit betydligt sämre. Nu har det dock sett betydligt ljusare ut på slutet, men formen är fortsatt oklar och träningarna har varit märkligt glesbefolkade, i synnerhet sett till den prekära situation man satt sig i. Förhoppningsvis har man vilat sig i form och visat styrka i det sociala spelet utan boll under Hoyzerveckan. Det är nu man har chansen att sätta en positiv trend inför hösten. Det är nu inställning och kampvilja ska uppväga bristerna, det är nu man ska motbevisa skeptikerna, vilket i Hoyzers fall som alltid är spelarna själva. Upp till bevis!

Hoyzer Boyz vs. San Marino
Tis 18 juni 19.45
Hökarängens BP