Nedräkning till omstarten

Om en vecka stundar omstart i seriespelet för Hoyzer Boyz. Detta gör man med att spela av sista matchen i seriens första halvlek i och med mötet med bekantingarna Fiumelago.

Sommaren lider, liksom Hoyzerredaktionens semester, mot sitt slut, men man får ta det goda med det onda och glädjas åt att Korpens höstsäsong tar vid. Hoyzer Boyz har mycket att ta igen på de återstående åtta matcherna då våren blev en lång, plågsam ökenvandring, där den första segern lät vänta på sig in i sista omgången innan uppehållet.

Formkurvan pekade åt rätt håll efter den direkt svaga säsongsinledningen, men i ärlighetens namn är just formen ett stort orosmoln inför omstarten. Med några lysande undantag har uppslutningen på sommarens träningar varit usel, vilket inte minst visat sig på bristande samspelthet och konsensus kring spelsystemets grundelement då man väl kunnat organisera matchliknande träningsmoment.

Så även om det är sent att masa sig ur hängmattan, springa av sig bonuskilona och jobba på flåset är det av stor betydelse att man får till ett par träningar där man kan öva upp grundspelet. För är det något man kan slå andra lag på så är det just den samspelthet lagmaskinen Hoyzer visar upp i sina bästa stunder.

Detta kommer att krävas då man ställs mot Fiumelago, de blåklädda ynglingarna som innan uppehållet var seriens formstarkaste lag, obesegrade och med en tung seger mot tabellettorna Buddha BK i ryggen. Älvsjöpojkarna som gjorde sin debutsäsong i Hoyzers serie guldåret 2008 har mognat i sitt spel och måste för första gången av de åtskilliga gånger lagen ställts mot varandra ses som förhandsfavoriter. Hoyzer Boyz har dock plusstatistik att luta sig tillbaks på genom åren och vi vet att traditionens makt är stark också inom korpfotbollen.

Näst sämst mot näst bäst, enligt tabellen

Annars har det ofta varit jämna tillställningar lagen emellan, bortsett från just 2008 då Hoyzer först krossade de smurfblå i det första mötet för att sånär slarva bort guldet genom att bli utklassade i seriens sista omgång. Fiumelagos styrka finns främst i löpviljan där de i sina starka stunder kan dra isär det bästa av korplags defensiv. Där är det viktigt att Svarta Gamens förkämpar gör ett gediget defensivt arbete.

Annars är det mest målskyttet som spökat för Hoyzer Boyz med blott tre fullträffar på sex matcher. Ingen av lagets ordinarie målgörare har hittat rätt, men de har i ärlighetens namn heller inte fått alltför mycket av kvalitet att jobba med. Samtidigt måste man generellt bli bättre på att ta avslut och visa skärpa då tillfällen ges. Våga skjuta, tufft att göra mål, liksom!

Transferfönstret är fortfarande öppet, men trots dålig träningsnärvaro under hela säsongen har Hoyzer Boyz inte tittat ut för att breddat truppen, vilket kanske skulle vara en idé om man vill undvika det så förhatliga nedflyttningsstrecket där man just nu balanserar med en fot på var sida. Men det lag man förfogar över idag är tillräckligt bra för att höja sig flera nivåer och etablera sig åtminstone i seriens mittskikt, även om ett formtoppat Hoyzer kan slå vilket motstånd som helst även efter uppflyttningen till denna serie. En tumregel som tycks följa Svarta Gamens lag genom alla år och divisioner är att efter tung vår kommer stark höst. Låt oss hålla tummarna för att detta införlivas också i år.