Hoyzers årskrönika

Rent hoyzerskt finns det inte så mycket vi kommer att sakna av det gångna året när tolvslaget slår och fyrverkerikaoset tar vid. Svarta Gamens lag har med några få lysande undantag underpresterat på de flesta plan. 2013 är året vi mest av allt vill glömma, men det började ändå rätt så bra. Fallet från toppen är dock långt och inte särskilt mjukt, något som alla med ett bultande Gamhjärta blivit varse i år.

På det hela är känslan att 2013 var ett år som började i dur och slutade i moll. Annars såg det länge ut att kunna bli en förlängning av fjolårets segertåg. Mixlaget dominerade inomhusserien, Hoyzers Svarta Gam tog hem den extremt tunga titeln ”Sveriges snyggaste klubbmärke”, laget åkte på ett påkostat träningsläger i jakten på spelbart grus och försäsongsträningarna var till en början minst sagt välbesökta. Sen började det gå snett. Hoyzernytt går igenom det tunga året, men föredrar i sann Hoyzeranda att göra det baklänges och på så vis också vrida och trixa med perspektivet för att avsluta på topp!

Tisdagen den åttonde oktober var förmodligen den sportsligt tyngsta dagen i Hoyzer Boyz åttaåriga liv. En säsong karaktäriserad av kollektiv underprestation slutade i degradering efter förlust i slutomgången samtidigt som resultaten i de andra matcherna gick åt pipan. Seriesegrarna från fjolåret fick uppleva ett tungt fall och lyckades inte resa sig. Hoyzer Boyz såg tidigt ut att lida av den korta försäsongen. Spelet stämde inte, konditionen var undermålig och lagdelarna tycktes extremt osynkade. Nog skulle man kunna skylla på att motståndarna i en högre division var bättre, men handen på hjärtat var inte nivån så värst mycket högre i fyran än sexan. Det var helt enkelt Hoyzer Boyz som dekat ner sig och inte förmådde hitta tillbaks till spelet från i fjol.

Nu trodde man förstås att det skulle lösa sig, att man skulle höja sig både individuellt och som lag med lite träning, men från att klubben kunnat mönstra manskap för tre lag till träning var det plötsligt knappt att man fick ihop till ett, på allt som allt 35 registrerade spelare i dam- och herrlaget. Hoyzer Boyz säsong slutade i ett praktfiasko med degradering efter den sämsta poäng- och målskörden i mannaminne.

Det är motigt också för mixlaget, det enda Hoyzerlaget som i nuläget är mitt i säsong. Efter flera tunga avhopp i sista sekund kunde man konstatera sämre bredd och trubbigare spets än det lag som avancerade till förstadivisionen. Säsongen 2013-14 har man inlett katastrofalt med fyra raka förluster. Dessutom slogs man tidigt ut i såväl Skrubbsår som Korpens sommarturnering och KSC inomhus. Annat ljud i skällan var det i början av 2013 då Hoyzer Mix såg ut att gå mot en fantastisk säsong, länge var obesegrade i inomhusserien, men avslutade med idel förluster och fick tidig dusch i slutspelet. Förhoppningsvis tar man sig i Gamkragen, hittar tillbaks till det vägvinnande spelet och ser till att sejouren i högsta serien inte blir kortvarig.

Det är egentligen bara Hoyzer Girlz som sportsligt klarat sig med hedern i behåll. Efter andraplatsen 2011 lyckades man i fjol rädda kontraktet som nykomlingar i division 2. Siktet var således inställt på att etablera sig i tvåan och utmana topplagen, vilket var något man lyckades väl med. Undantaget ett par onödiga poängtapp har Hoyzer Girlz bevisat sig tillhöra toppen och hade med lite tur med resultaten kunnat knipa de ädlaste platserna. En stark fjärdeplats lovar gott för framtiden och damlaget räddar en säsong som i övrigt varit en sportslig besvikelse för klubben som helhet.

På pluskontot måste man räkna sommarens Hoyzervecka som blev en stor succé. Vädret satte dock krokben för den stora finalen på Gröna Lund, men som helhet var det en av de klara topparna på ett år med många och djupa hoyzerska dalar. Ett av dessa sänken, som inte hör det sportsliga till, är de röda ekonomiska siffrorna. De nya snygga matchställen har förstås ansträngt ekonomin och ännu är det många som inte betalt dessa eller ens årsavgiften för det gångna året. I den tidigare så välfyllda klubbkassan ligger nu endast växel samt kapsyler från obetalda Hoyzerbier. Trist att Hoyzerspelare inte ids göra det självklara och dra sitt lass för klubbens fortlevnad. Det krävs bättre inställning såväl på som vid sidan av planen till 2014 om Hoyzer ska överleva sig självt!

Slutligen får vi på Hoyzerredaktionen ställa oss vid skampålen för självspäkning. Dessvärre kan det konstateras att Hoyzers dominans i de digitala medierna har försvagats successivt under året, där det mesta lagts i träda, på is och den cyberkosmiska komposten. Sedan Hoyzernytt tog internet med storm och gjorde rent hus med de när det begav sig nära 800 lagen på nystartade SvenskaFans Grusplan och tog hem sajtens första och enda hedersutnämnande Årets Lag. Därefter har vår aktivitet över åren varit stabil med i snitt ett par artiklar i veckan och som tillägg till detta många kortare notiser.

I år kan vi bara konstatera att vi inte hållit samma standard utan mattats av i takt med motgångarna. Detta är naturligtvis inte okej, jäkligt ovärdigt en klubb av Hoyzers kaliber och vi avkräver oss själva bättring i leden till 2014. Liksom i övrigt är dock Hoyzer Girlz det lysande undantaget, där bevakningen av damlagets matcher är det som bär upp den annars svaga insatsen från oss på redaktionen. Vi skäms, men hoppas liksom resten av laget på gruvlig revansch under 2014, året då Svarta Gamen ska resa sig likt Fågel Fenix ur askorna av sitt eget förkolnade skrytbygge.

Hoyzerårets absoluta höjdpunkt var således knappast av sportslig karaktär, men likväl en av klubbens största framgångar genom tiderna. Då kan man ändå skryta med flera tunga sportsliga titlar, Årets Lag på SvenskaFans, samt att man utnämnts till Söders coolaste korplag av Södermalmsnytt, för att nämna ett par av de mer spektakulära. Så när Korpen Riks drog igång en landsomfattande tävling för att hitta Sveriges snyggaste klubbmärke kände sig naturligtvis Hoyzer kallade.

Klubbemblemet med den Svarta Gamen kammade hem i särklass flest röster i den öppna omröstningen och när Korpen höll upptaktsträff gav juryn bestående av smakproffs som satt på sista ordet följande motiveringen:

Ett riktigt bra klubbmärke inger respekt, det ska få motståndaren att känna bävan, att känna sig slagna redan innan laget bestrider gräset. Vår vinnare inger den känslan. Rent visuellt är klubbmärket en upplevelse där färgvalet, den strama designen och det stilrena manéret känns både spännande och utmanande. Trots sin enkelhet är klubbmärket också en uppvisning i kreativ design. Genom sitt klubbmärke visar laget att de till fullo förstår att Korpen är för dem som älskar fotboll och gemenskapen kring det. Klubbmärket signalerar att detta är blodigt allvar, på skoj. Den är praktfull men också hotfull. Grattis Hoyzer!

Seså, ibland känns allt bättre när man vänder det upp och ner, bak och fram eller ut och in. Ska man vända ett skitår till något positivt kan man alltid konstatera att det mesta kan bli mycket bättre och, förutsatt att alla lägger manken till, att vi har mycket att se fram emot. Nu lägger vi 2013 i soporna, önskar alla våra läsare ett Gott Nytt År och hoppas att 2014 går i revanschens och återupprättelsens tecken!