Målsnål förlust för Hoyzer Boyz

Hoyzer Boyz lyckades inte upprepa förra veckans bragd genom att slå serieledarna. Nyköping var för kvällen numret för stora och Svarta Gamens lag fick se sig nollade och slagna med matchens enda mål.

Svarta Gamens herrlag hade på torsdagskvällen en liten chans att kliva upp i tabelltoppen, men för detta krävdes en insats liknande den mot Übermench i förra omgången, dvs tät defensiv, effektivitet framåt och en smula flyt. Nyköping FCHC Boys var seriens enda lag med enbart segrar i protokollet och det var redan från start tydligt att Hoyzer skulle få tillbringa mycket tid på egen planhalva.

Kanske tagna av stundens allvar börjar de gultröjade tveksamt, slår bort enkla passningar och kliver inte alls in i närkampspelet på det vis som krävs för att komma ut med bollen i hoyzersk ägo. Nyköping spelar fysiskt och Hoyzerspelarna vädjar till domaren istället för att spela fotboll, en strategi som man inte vinner många matcher på i Korpen.

Nyköping vaskar fram ett gäng halvchanser och etablerar en viss press mot Hoyzer Boyz mål, inte minst genom en serie fasta situationer. Sakteligen kommer så Svarta Gamens förkämpar in i matchen och börjar hitta varandra med passningarna, lugnar ner spelet och ger varandra alternativ. Dock ser det fortsatt tunt ut framåt och de gånger man har chansen att anfalla saknas ork att trycka upp laget. Nyköpings målvakt har på det hela en mycket lugn första halvlek.

Hoyzerspelarna ska trots den tämligen obefintliga offensiven vara nöjda med hur man spelat sig in i matchen, i synnerhet då man hållit tätt bakåt. Men det är tydligt att man måste få med mittfältet bättre i offensiven i andra halvlek om man inte enbart vill spela på ett mållöst oavgjortresultat. Inledningsvis under de avslutande tjugo minuterna är känslan att Hoyzer jämnat ut spelet och det böljar mer än i första halvlek. Hoyzerspelarna gör det klart bättre i bollduellerna men fortsätter att slarva med passningarna och bjuder Nyköping på alltför många enkla omställningar.

Så händer det som inte får hända. En Nyköpingspelare får kontroll på bollen utanför Hoyzers straffområde, gör bort sin bevakare och får en bra träff på bollen som gör en präktig mittbena på annars utmärkte Johan Javelius i Hoyzermålet. 1-0 och uppförsbacke för Svarta Gamens gäng. Tämligen omgående får man dock ett gyllene läge att komma tillbaks i matchen då en rejäl kapning föranleder ett gult kort på en Nyköpingspelare.

Dessvärre tycks Hoyzer sakna taktik för att ta vara på det numerära överläget. Istället för att höja tempot, rulla bort motståndarna och skapa tryck mot mål tycks spelarna ta tillfället i akt att vila på planen i fem minuter. Istället skapar Nyköping oreda i Hoyzers straffområde och Johan får göra en riktig idioträddning för att hålla sitt lag kvar i matchen. Det är egentligen inte förrän motståndarna åter är fulltaliga som Hoyzer Boyz börjar visa att de faktiskt vill ha med sig en poäng från matchen. Plötsligt skapar man ett visst tryck men det blir inte så mycket mer än ett par halvchanser utav det. Nyköping kan freda målet och tar hem sin fjärde raka uddamålsseger.

Känslorna efteråt var kluvna. Hoyzer Boyz fick inte hundra procent utväxling av lagmaskineriet, vilket nog är ett måste om man ska ta poäng i en sån här match. Man gör på det hela en stabil defensiv laginsats, dock delvis på bekostnad av det offensiva där det var minst sagt uddlöst. Det krävs strategier för hur Hoyzer Boyz ska spela offensivt, inte minst när man för tredje matchen får numerärt överläge. Mittfältet måste bli mer delaktiga i anfallspelet, vilket betyder mer förflyttningar och snabbare byten istället för att vila på planen. Närkampsspelet lämnade med några undantag också en del att önska där det stundtals såg ut som att Hoyzerspelarna inte riktigt tordes gå in med en inställning att de bara ska vinna bollen.

Om Hoyzer uppbådat samma frenesi och intensitet hela matchen som de avslutande fem minuterna hade det kunnat bli poäng, men gör man inga mål vinner man inga matcher. Med detta i åtanke ska nog Hoyzer vara nästan lika nöjda med sex poäng trots endast fyra gjorda mål på lika många matcher som Nyköping ska vara att ha fortsatt serieledning med blott sex fullträffar. Nu väntar en veckas extra spelledighet innan Hoyzer Boyz ställs mot bekant motstånd i form av San Marino.