Hoyzer växer utanför sidlinjen

Fotbollsklubben Hoyzers kvaliteter på planen kan såklart alltid diskuteras, men lagets storhet vid sidan av gruset är ett vedertaget faktum! Inte minst den omfattande produktlinjen med supportermerchendise har många gånger hyllats som att hålla högre klass än de flesta allsvenska klubbars.

I korpfotbollens underbara värld av undermålighet, snedsparkar och spruckna proffsdrömmar blänker stundtals något till, likt en diamant i gruset. Det kan vara en vristträff på volley ribba in, med fel fot. Det kan vara en serieseger vart sjunde år. Men det kan också vara det som inte har så mycket med det sportsliga att göra och där har Svarta Gamens lag Hoyzer alltid gjort sitt bästa för att slå sig för bröstet.

Visst, tiden då laget bestod av ett gäng aviga festprissar som iklädda lagemblemet gjorde stan osäker alla dagar i veckan är måhända förbi till följd av bagateller som personlig mognad och familjeåtaganden, samtidigt den yngre spelargenerationen är fast i karriärshetset. Men då klubbens fester och tidigare ständiga aktiviteter vid sidan om fotbollen ligger lite i träda kan man fortfarande luta sig bakåt med tunga titlar som ”Sveriges snyggaste klubbmärke” och ”Söders coolaste korplag”, samt ytterligare en väletablerad klubbinstitution: Hoyzer Shop!

Klubbens webbutik har uppdaterats och vuxit genom åren och rymmer idag drygt tvåhundra artiklar, alltifrån träningsjackor, väskor, kaffemuggar till t-shirts och bebiskläder med spelarmotiv. Stilen på trycken är parafrasisk, som en hyllning till den grafiska estetikens historia. Ena stunden skamlöst lånandes från 20-talets affischkonst, främst sovjetiska konstruktivism och tyska expressionism, stundtals mer med drag av Saul Bass klippboksinspirerade grafiska stramhet, och andra gånger med tydlig lutning åt 60- och 70-talets politiska tryckbladsestetik.

Totalt har Hoyzer Shop enligt ekonomiredovisningen inbringat 4.647 kronor i nettovinst, men enligt klubbens produktansvarige är inte profiten drivkraften till Hoyzers feta merchendisesortiment:
– Vi försöker hålla nere priserna på en nivå under de stora klubblagens supporterprylar. För oss handlar det om att sprida Hoyzerevangeliet och det är alltid lika tillfredsställande att se supportrar på stan med vår merch! Det var också stort när självaste Robert Hoyzer hörde av sig och bad om lite klubbprylar till sig och sin flickvän. Sen gör det såklart inte ont i klubbens portmonnä att vi gör vinst, men sett till tiden vi lägger ner på Hoyzer Shop är det knappast en kassako.

Att Hoyzer sitter på ett starkt varumärke är inget som det snackas särdeles mycket om internt.
– Vi sitter inte och diskuterar hur Hoyzer ska bli en mer attraktiv produkt, fånga in kapitalstarka målgrupper eller sån där annan marknadsmumbojumbo. Det är mycket enklare än så. Vi har en äkta passion för vår klubb och en vision om att vara ett storlag oavsett hur det ser ut på fotbollsplanen. Det ska vara kul, en dos blodigt allvar och på låtsas på en och samma gång. Det räcker gott så.

– Men vi vill fortsätta utvecklas och förbättras också på merchfronten. Nästa stora steg är att få till spelartryck på alla i Hoyzer Girlz. Det finns en alldeles för stor slagsida åt prylar med Hoyzer Boyz och med bara halva klubben i rampljuset finns det mycket outnyttjad potential.

Missa för bövelen inte att kolla in klubbmerchen! T o m den 2/9 erbjuder dessutom Hoyzer Shop 15% rabatt på alla t-shirts. Passa på att köpa tishor med spelarmotiv, klubbemblemet eller nåt annat smutt – allt finns i dam-, herr, barn- och babystorlekar. Ange rabattkoden ”SHIRTS15” i kassan.