Äntligen seger för Hoyzer Boyz

När det som mest behövdes levererade Hoyzer Boyz! Svarta Gamens lag stod för en härlig kämparinsats som gav tre pinnar i sexpoängsmatchen mot San Marino. Men bottenstriden lever än i högsta grad.

Hoyzer Boyz klev in på planen som tabelljumbo. RAB hade nämligen i matchen innan besegrat Joy Division och petat ner Hoyzer under strecket på bättre målskillnad. Joy Division, som är Hoyzers motståndare i den avslutande omgången, är i sina bästa stunder seriens bästa lag. Och i de sämsta stunderna seriens sämsta. Detta var en av de senare slaget och de svartklädda bolltrixarna gav alltså ingen hjälp till Hoyzer Boyz i bottenstriden.

I och med mötet med tabellfemman San Marino hade Hoyzer dock fortfarande allt i egna händer, men RABs oväntade vinst innebar att en seger var mer välbehövlig än någonsin. Och inledningsvis sköter man det exemplariskt, rullar boll och skapar ett spelövertag. Daniel Ek sticker in en vacker djupledspassning till Andreas Backlund, som petar bollen förbi målvakten men får se den rulla decimetern utanför stolpen.
Hoyzer Boyz får till ett par fasta situationer som blir farliga och på den andra kan lagkaptenen Carlis Fridlund raka in Tim Nellfors skottretur. 1-0 till Hoyzer! San Marino kliver upp högre i banan och mot slutet av första halvlek blir det rörigt i defensiven på ett par hörnor och offensiva insparkar, men ett hårt kämpande Hoyzerförsvar lyckas avvärja.

Det är uppfriskande att se ett Hoyzer Boyz i ledning gå in i pausvilan besvikna och småirriterade över insatsen de sista fem minuterna av halvleken. Inget fel på inställningen i denna match. Man kliver åter ut på banan fast beslutna om att bärga den för bottenstriden ack så viktiga segern. Men San Marino fortsätter att vara farliga på fasta situationer och på en av dessa kommer kvitteringen. Hoyzer hänger inte riktigt med i markeringsspelet och med bra häng och en drömträff på pannan kan en San Marinospelare sätta 1-1 otagbart i Johans vänstra kryss.

Bägge lagen visar att de vill vinna matchen och spelet böljar. Just när San Marino fått ett litet spelövertag kontrar Hoyzer genom Daniel som kommer runt på kanten och slår in bollen mot Per Levin och Andreas Backlund i straffområdet. Andy får den på fötterna, tar god tid på sig, lägger den till rätta och placerar in den vid närmaste stolpen. Hoyzer har återtagit ledningen.

San Marino startar en frenetisk jakt på kvittering och Johan Javelius får det hett om öronen i Hoyzermålet. De rosaklädda löper smart för att dra isär den hoyzerska defensiven, fyller på med mycket folk på mål och är till skillnad från Hoyzer Boyz inte rädda för att ta avslut. Både en och två gånger vädjar de till domaren om straff då först Carlis och sen Tim avvärjt jättelägen med väl bryska medel. Sett till att Hoyzer dock inte fått mycket med sig i offensivt straffområde under säsongen fanns det en sorts poetisk rättvisa i att domaren valde att fria.

Svarta Gamens förkämpar fortsätter att försvara sig med näbbar och klor, Johan är brilliant i Hoyzermålet, men det känns som att en kvittering hänger lite i den fuktiga höstluften då allt tröttare Hoyzerspelare får svårare att orka hålla bollen inom laget. Det blir mycket rensningar, men Hoyzer Boyz reder ut anstormningen och när slutsignalen ljuder är lagets första seger sedan den 15:e maj ett faktum. En seger som inte hade kunnat komma så mycket lägligare.

Det var på det hela en mycket bra, kampfylld laginsats där Hoyzer för en gångs skull hade marginalerna på sin sida. Desto tyngre för San Marino som åkte på sin fjärde raka förlust. Nu har Hoyzer Boyz speluppehåll en vecka där de övriga lagens matcher är av största intresse för den fortsatt täta bottenstriden. Den 9:e oktober avslutar man serien med match mot Joy Division.