Hoyzer Boyz säsong i siffror

Mycket har sagts om Hoyzer Boyz gångna säsong, men innan vi lägger den till handlingarna och siktar in oss på framtiden skall den redovisas rent matematiskt. Vi bjuder på en rafflande återblick med fördjupande analys och nedmontering av det sportsliga i små prydliga bitar kallade siffror.

Det har pratats och det har snackats. Tuggats, käftats och debatterats om årets fotbollssäsong. I slutänden verkar de flesta vara överense om att vara skapligt nöjda med slutplaceringen, med frågetecken för undermåliga insatser i ett par matcher och ett målskytte som gått i stå. Men ibland räcker inte ord till och då är det fantastiskt med siffror! Medelst matematik och statistik bryter vi ner Hoyzer Boyz insatser säsongen 2014.

Mycket har sagts om att Hoyzer Boyz gör för få mål, vilket också statistiken och poängligan visar. Walkover vann både poäng- och skytteligan med sina 5 skrivbordsmål, skuggad av Anton Knopff med tre fullträffar. Noterbart att han gjorde alla sina och lagets mål i de två första matcherna. Andreas Backlund var ensam om att göra två direkt avgörande vinstmål. Bäst poängsnitt per spelad match har Tim Nellfors, som efter sin comeback gjorde ett mål och en assist på tre matcher. Målet från längst distans satte John Hollingworth från halva plan direkt på avspark, även om Självmål gjorde spelmål inlobbat nästan lika långt från målburen.

Målsnittet landade till slut på 1,25 gjorda mål per match, men räknar man bort WO-segern i sista omgången hamnar det på mer blygsamma 0,91. Bortsett från den 5-0 seger man tilldömdes lyckades Hoyzer Boyz aldrig med att göra mer än två mål, vilket skedde i tre matcher. Två gånger lyckades man hålla nollan och snittet för insläppta mål blev 2,0 (WO borträknad). 10 av de 14 poäng togs i egenskap av bortalag, om man räknar in WO-matchen.

Poängsnittet för laget skrevs till 1,20 per match under våren och 1,14 under hösten (0,83 om man bortser från WO-vinsten). Största segern förutom walkovern var 2-0 mot RAB i premiäromgången och största förlust var 1-6 mot Joy Division i omstarten. I fyra matcher (33% alternativt 37% WO-rensat) misslyckades Hoyzer Boyz helt med att göra mål. Sett till halvlekarna har man varit helt jämna vad gäller målproduktion, fem i första och fem i andra på de elva matcher man fått spela. Av de insläppta har 13 kommit i andra halvlek och 9 före paus.De tre matcher där Hoyzer släppte in flest mål står för 59% av alla insläppta mål under seriespelet. De tre matcher där man gjorde flest mål (WO borträknad) står i sin tur för 55% av plusmålen totalt.

I sin helhet tog Hoyzer 14 poäng av 36 möjliga, vilket ger en poängkvot på 0.39. Man vann en tredjedel av sina matcher (eller 27% om man stryker WO-matchen) förlorade hälften (55% WO-rensat) och spelade oavgjort två matcher (17% / 18%). Hoyzer hade fem gånger möjlighet att spela i numerärt överläge, men lyckades bara göra mål vid ett av dessa tillfällen. Å andra sidan slapp man själva gula eller röda kort och att spela i underläge. En straff dömdes mot Hoyzer Boyz, ingen med.

Mål och poängskörden har kanske inte direkt rosat marknaden, men jämfört med ifjol pekar dock de flesta kurvor uppåt. Då hade man ett poängsnitt på 0,79 poäng per match, ett målsnitt på 0,64 men släppte ”bara” in 1,64 mål per match. Som bekant blev tabellplaceringen också betydligt bättre i år: fyror istället för sjuor, dock i en serie som spelades färdigt med endast sju lag (jfr åtta lag 2013). Dessa siffror och mycket mer har såklart lagledningen redan i sitt analysmaterial för att bygga ett ännu starkare Hoyzer Boyz till säsongen 2015, tillika klubbens tioårsjubileum!

Poängligan i sin helhet:
Walkover: 5 mål
Anton Knopff: 3 mål
Andreas Backlund: 2 mål
Daniel Ek: 1 mål, 1 assist
John Hollingworth: 1 mål, 1 assist
Tim Nellfors: 1 mål, 1 assist
Carlis Fridlund: 1 mål
Självmål: 1 mål
Per Levin: 1 assist
Albin Hagberg: 1 assist
Alex Dita: 1 assist
Johan Wikström: 1 assist
Emil Kaneko-Bertz: 1 assist