Hoyzers sportchef öppnar för nyförvärv

Hoyzeråret 2014 är numer mest en försvinnande prick i backspegeln. Nu gäller det att sikta framåt och bygga laget som ska försvara Svarta Gamens färger under klubbens upphaussade tioårsjubileum. Vi har pratat med Hoyzer Boyz sportchef Bjørnar Berger, som har en hektisk period framför sig.

Det nya året är ännu ungt, men i vanlig ordning siktar Svarta Gamens lag högt. Under 2015 firar Hoyzer dessutom tio år som fotbollsklubb, vilket förstås höjer förväntningarna avsevärt både på och vid sidan av gruset.  Efter ett par säsonger som inte riktigt lyft rent sportsligt vilar ett tungt ok på spelande sportchefen Bjørnar Berger att få Hoyzer Boyz att börja spela vinnande fotboll igen.

Hej Sportchef! Har du fått nån ledighet eller har du suttit vid telefonen och pratat med spelarscouter över både jul och nyår?
– Julen har varit lågintensiv i arbetet med truppen. Även en Sportchef måste ägna tid till familjen och få en lite paus i planeringen av nästa år.

Hur långt har Hoyzer Boyz kommit med lagbygget inför säsongen 2015?
– Vi har rätt mycket kvar innan truppen för nästa säsong är komplett. Det handlar båda om att säkra så att spelare från fjolårstruppen stannar kvar, och att få in nya. Vi har under vintern haft spelare på provspel, och åtminstone en spelare har vi fört samtal med.

Vad har laget för sportsliga ambitioner inför denna säsong, som borde bli något extra då laget firar tioårsjubileum?
– Vi har inte haft årsmöte än så det är inte några officiella beslut runt målsättning. Fast vi hoppas vi kan dra lite publik och då är det ju ett plus om vi tar poäng.

Om du tittar på vilka spelare Hoyzer Boyz mönstrat genom åren, vilket är ditt Dream Team?
– Det känns konstigt att välja ut en 7:a. En kan inte välja bland sina kompisar sådär. I Hoyzer är kollektivet alltid viktigast och det är en grundbalk i vårt lagbygge. Fast jag tror nog att om vi ska prata viktiga spelare så har vi ju hatt turen att ha två väldig bra och dedikerade målvakter i först Niklas (Josefsson) och nu Johan (Javelius). Det har varit och är en rätt unik kontinuitet i Hoyzer Boyz, något som ju är ett tecken på att vi gör mycket rätt.

Vilka spelartyper och egenskaper söker ni inför den här säsongen som kanske saknades i fjol?
– Det är först och främst en van anfallare som saknas. Någon som har i ryggmärgen att göra mål, och som båda kan dunka in dom klara målchanserna men även göra lite oväntade grejer. Sen är det inte fel om vi hittar en back till, helst som är lite snabb i fötterna. Men som alltid är det viktig att få tag på folk som passar in i laget och som vill vara en del av Hoyzer. Dock vet vi inte helt vem som blir kvar i truppen. Vi har några lite osäkra kort, så det kan vara vi måste ha in lite fler spelare.

Kommer ni att utlysa någon form av öppen rekrytering, letar ni bland mer etablerade spelare som står under kontrakt med andra lag, eller hur kommer processen att se ut?
– Normalt är det våra scouter som tipsar oss om spelare, och sen kommer dom med på lite träningar så att vi kan värdera om dom kan vara aktuella. Historiskt har vi ju fått tag på profilerade spelare från andra lag i Stockholmskorpen och även från utländska ligor. Men även okända spelare har blitt en del av den Hoyzerska lagmaskinen. Vi ser på alla möjligheter för att få tag i rätt spelare. Vi är inte som alla andra korplag och det kan ju vara något som många känner till och vill vara en del av. Därför pratas det om att ta lite nya tag i med rekryteringen år.

Det ryktas om att Hoyzer funderar på en nydanande rekryteringsmodell som tar sin inspiration från populära TV-tävlingar som Idol och Miss Universum, med auditions, deltävlingar och en allsmäktig jury som ger betyg i olika talangmoment. Kommentar?
– I dagsläget kan jag inte uttala mig konkret om detta. Men jag kan bekräfta att vi har bollat olika sätt att få in lite nytt folk. Men det är ju så att en uttagning efter Idolmanér, speciellt om man har en lite dryg jury, är ju något som är varit pratat varmt om i olika forum.

Finns det annat inom klubbens sportsliga verksamhet som du vill skärpa upp eller ändra inför denna säsong om du får skriva en önskelista?
– Coach Knopff började med att implementera ett nytt spelsätt säsongen som var och det arbetet fortskrider. Men vi är avhängiga av att spelarna kommer på träning så vi får köra övningar och lär oss hur vi ska spela. Sen är ju fler träningsmatcher, mer eller mindre uppstyrda, något jag tror att vi mår bra av.