Hoyzer i chock och sorg

Det damp ner som en bajskorv i brevlådan – beskedet att Hoyzers hemmagrus på Långholmen ska bli med plastgräs. Det är väl jättebra, kanske någon tycker. Nej, i alla fall inte för Svarta Gamens lag Hoyzer.

Vi ser slutet nu slutet på en era. Klassiska Pålsundsvallen på Långholmen ska byggas om och få plastgräs till sommaren, en högst ovälkommen nyhet för grusälskande fotbollsklubben Hoyzer. Men oavsett vad man föredrar för underlag är det en förlust för alla utom för de etablerade fotbollsföreningarna, vilket Hoyzernytt tidigare rapporterat om. Redan 2010 låg förslaget på bordet och Hoyzers högljudda protester blev förstasidestoff.

Då liksom nu fruktar Hoyzer att möjligheterna för spontanfotbollsspelare och korplag att hitta lediga fotbollsplaner i sin omnejd minskar ytterligare. Redan idag är planerna i staden överbokade under fotbollssäsongen och korplagen är de som hamnar längst ner i hackordningen eftersom de varken prioriteras eller har ekonomiska medel att boka planer på vettiga tider. Risken är att plastbelagda planer kommer vara än mer fullbokade, vilket snarare skadar än främjar spontanfotbollen.

Hoyzer Boyz lagledare Carlis Fridlund är märkbart bedrövad när han nås av beskedet.
– Det här är ett dråpslag mot oss i fotbollsklubben Hoyzer, som håller Långholmen som sin mest klassiska hemvist. Men det är också trist för alla andra som spelar fotboll där, utom såklart för de föreningar som bokat planerna. Vi vet av erfarenhet att plastgräs i regel innebär att de är fullbokade både vardagar och helger, och vi är inte ens inbjudna med armbågen att konkurrera med fotbollsföreningarna om tiderna.

– Korplagen får slåss om de tider som blir över, oftast långt utanför tullarna, och att hitta tomma tider för lite spontanfotboll är inte att tänka på. Vi har märkt av den här allt hårdare attityden från Idrottsförvaltningen, att de mer eller mindre kräver att du ska hyra en plan om du vill spela fotboll. Vad hände med deras verksamhetsmål att främja folkhälsan och spontanidrotten, liksom? undrar Fridlund retoriskt.

Hoyzernytt har tidigare visat på hur utvecklingen påverkar korplagen negativt. Det tryck som finns på Stockholms fotbollsplaner lär inte minska för att man byter underlag – staden ligger långt efter andra storstäder beträffande antal planer sett till aktiva fotbollsspelare. Den enda lösningen är att anlägga nya planer för att svara mot en efterfrågan som bara ökar med inflyttningen, men den utvecklingen går ytterst långsamt och sker över huvud taget inte i innerstaden.

Pålsundsvallen har, förutom att ha varit träningsplan under många år, stått som värd för Hoyzer Cup 2008 och 2014, vilket gör att det mjälla gruset alltid kommer att ha en plats i alla bultande gamhjärtan. Det återstår att se vart Svarta Gamens lag Hoyzer kommer att kunna träna i år då klubben firar tioårsjubileum.