Hozyer Plazt sammanfattar innesäsongen: “Har sällan ingjutit så lite skräck i motståndarna”

De Hoyzerspelare som yrvaket kravlade sig upp ur sängen tidiga söndagsförmiddagar för att åka till Kärrtorpshallen varje söndag hade en tung vinter. Hozer Plazt slutade sist i division 9 och tog bara tre poäng. De tre poängen togs till råga på allt när bara en av motståndarspelarna dök upp och därför fick de plocka in domaren, en från publiken och två inlånade Hoyzerspelare.

Hozer Plazts lagledare och målvakt Johan Javelius talar ut om den sportstligt minst sagt mediokra innesäsongen.

Det blev inte särskilt många poäng för Hoyzer Plazt i inomhusserien. Hur vill du sammanfatta säsongen?
– Rent sportsligt så tänker jag kalla en spade för en spade: fiasko. Sällan har väl Hoyzer ingjutit så lite skräck i så många motståndare över en och samma säsong. Ser vi bortom resultaten kan vi konstatera att vi ställde upp med fullt lag varje match och satte en ny standard för Hoyzerträningar under vinterhalvåret, säger Johan Javelius.

Vad hade vi kunnat göra annorlunda?
– Först och främst vill jag säga att jag som lagledare för Hoyzer Plazt tar fullt ansvar för den fiaskosäsong vi lämnar bakom oss. Jag har meddelat lagledningen att jag ställer min plats till förfogande inför kommande inomhussäsong, men att jag, om jag får förnyat förtroende är beredd att jobba vidare för att nå bättre resultat. Jag har identifierat fyra väsentliga delar i hur ett förbättringsarbete skulle kunna ta sig form:

1. Mål. I det analysunderlag jag låtit ta fram kan vi se att Hoyzer Plazt i inte mindre än 100 % av matcherna vi förlorade gjorde färre mål än motståndarlaget. Jag ser det därför som helt och hållet avgörande att Hoyzer Plazt gör fler mål kommande säsonger.

2. Skott på mål. Det går också att se att en överväldigande majoritet av de skott Hoyzer sköt utanför motståndarlagets målram aldrig gick in i mål. Här krävs en tydlig kommunikation från tränare och lagledning om att skott utanför mål inte är önskvärda. Straff i form extra fysträning (armhävningar, upphopp, sit-up’s) är ett viktigt instrument för att beivra den typen av beteenden.

3. Skott. Jag liksom Wayne Gretzky tror på idén om att man missar 100 % av de skott som man aldrig tar. Statistikunderlaget talar även här sitt tydliga språk.

4. Försvar. Även om vi ökar vår målskörd finns det stor risk att vi förlorar våra matcher om motståndarlaget lyckas göra fler. Det är därför av största vikt att vi i större utsträckning blockerar, stör och utmanar anfallande motståndarspelare när de försöker göra mål på oss. Målvaktsarbetet är förstås A och O här varför jag vill sätta extra fokus på målvaktsträning. Punkt nummer 2 är avgörande för att den typen av träningar ska vara givande.

Finns det trots allt några positiva saker att ta med sig?
– Jag vill framförallt berömma Johan Wikströms insatser för att göra inomhustränignar på vintern till en ny och självklar del av Hoyzers träningsregim. Men det är också värt att ta upp Andreas Backlunds seger i den interna skytteligan – kanske är det något som kommer skapa en hälsosam och målgenererande konkurrens med de senaste säsongernas guldskovinnare Anton Knopff.

Finns det några saker som de som spelade i Hoyzer Plazt kan ha nytta av från inonhusspelet nu när utomhussäsongen drar igång?
– Samtliga Hoyzer Plazt-spelare har inför utomhussäsongen större möjlighet och anledning än någon annan Hoyzer-spelare att utveckla sitt eget spel och vända en dålig trend. Så långt ner som vi hamnat finns ingen annan riktning än uppåt, avslutar Johan Javelius.