Skärpning, Hoyzer!

Slarv, nonchalans och ineffektivitet. Så skulle man kunna sammanfatta Hoyzer Boyz insats mot IFK Lasse Knich. Det här var en match man bara skulle vinna sett till förutsättningar, matchbild och chanser. Ändå lyckades man förlora.

Vi på Hoyzernytt hade vässat sågklingan för en rejäl kapning, men då den omedelbara ilskan över slutresultatet i årtiondets onödigaste förlust övergått i bottenlös besvikelse rann liksom sågen en kraftlöst ur händerna. Det är såhär dagen efter ganska meningslöst att peka finger åt dåliga laguttagningar, underskattning av motståndare, märkliga prioriteringar och enskilda spelares insatser, varför vi kommer att utelämna spelarnamn i detta referat. Men det här var en sådan match Hoyzer Boyz bara ska vinna och att man misslyckas med det är en fullständig gåta.

Annars började det så bra. Matchen är helt nykläckt då en Hoyzerspelare får till ett märkligt studsande skott som fullkomligt ställer motståndarmålisen. Det ser billigt ut, men 1-0 är ett välkommet faktum. Drömöppningen gör att Hoyzer kan spela med lugn och tålamod enligt den taktik man strävat efter, låter man bollen göra jobbet, hittar fina ytor att passa på och tvinga motståndarna till att jaga.

Men vad hjälper det när det slarvas och plötsligt från backlinjen slås en fullkomligt huvudlös boll på Lasse Kinch-spelare som direkt lägger den på en fristående motståndare som sätter kvitteringen. Hoyzer har ännu en gång visat att man är sin egen värsta fiende och motståndarnas bästa playmaker. Knappt har laget smält kallduschen innan nästa kommer. En IFK-spelare får till en perfekt bollträff på distans som ställer en något felplacerad Hoyzermålvakt.

IFK Lasse Kinch får dock inte njuta länge av ledningsmålet då Hoyzer efter ett snyggt kombinationsspel kan sätta kvitteringen och många suckade av lättnad och trodde att Hoyzer Boyz skulle ta tag i matchen. Och visst skapar man lägen, vinner bollinnehavet och visar stundtals på riktigt fint passningsspel. Men effektiviteten i närheten av motståndarnas straffområde har nu återgått till det normala, dvs under all kritik.

Efter lojt närkampsspel på mittplanen kan IFK istället göra en omställning, deras ytter tillåts löpa sig fri efter nonchalant hemjobb och sätter enkelt passningen vid stolpen bakom en hjälplös Hoyzermålvakt. Kanske hade Hoyzerspelarna mått bra av en rejäl avhyvling i paus, kanske inte, men man bestämmer sig för att fortsätta på den inslagna vägen och hoppas att målen kommer. Och visst blir den andra halvleken en enda lång Hoyzerforcering. Motståndarna knäar rejält och litar till chansbollar och tidiga avslut. Hoyzer spelar med fortsatt tålamod, men effektiveten… [paus för djup suck eller kanske en liten gråt]

Hoyzer har en drös gyllene lägen att både kvittera och ta ledningen med ett par mål, men avsluten går allt som oftast utanför, eller så slås, trots bra läge för bollhållaren, en dålig passning istället för att ta skott. Det blir förstås allt stirrigare ju närmare slutsignalen matchen lider, men det är i det läget en matchvinnare kliver fram och en sådan saknar Hoyzer Boyz just nu.

Inte blir det bättre av att man blir snuvade på en solklar straff i slutsekunderna efter att en IFK-spelare boxat undan bollen på målvaktsvis i eget straffområde, men domaren fick det märkligt nog till att handen var intill kroppen. Matchen slutar 2-3 och chockade Hoyzerspelare kunde knappt tro att det var sant. IFK Lasse Kinch lyckades upprepa bedriften från förra omgången och var minst sagt effektiva. Av fyra skott på mål (varav ett från halva planen) gick tre in.

Hoyzer kan dock inte sjunka så lågt som att skylla på domaren, på otur eller på att motståndarna lånade in spelare. Det här var en förlust man får ta som ett lag där det fortfarande finns en hel del att gnugga på. Samtidigt är det svårt att säga att Hoyzer Boyz förlorade för att de spelade dåligt, det handlade snarare om att man var svaga i kritiska situationer, både framför sitt eget och motståndarnas mål. Ett Hoyzer som uppvisar sådan ineffektivitet beträffande målskyttet har helt enkelt inte råd med misstag, nonchalans och slarv på egen planhalva.

Man måste minimera säkerhetsriskerna i speluppbyggnaden, värdera lägena bättre och spela med större marginaler om konsekvenserna annars blir att man bjuder motståndarna på farliga omställningar. Tyvärr har Hoyzer drabbats hårt av sina misstag på just den fronten i år. Inställningen måste också vara sån att man tar hemjobbet på allvar i dessa omställningar, även om man äger matchen och helst vill bidra i offensiven. Dessutom hanterar en del spelare bollen som en het potatis och drabbas av tunnelseende, det slogs snarare som regel än undantag en passning för mycket i offensivt straffområde och precisionen var fullkomligt undermålig. Trots totalt spelövertag i andra halvlek och en drös chanser lyckades man inte få avsluten innanför målramen.

Med förlusten tappar Hoyzer Boyz tätkänningen och får åter koncentrera sig på att hålla sig över det undre strecket. Nästa vecka ställs man mot bättre motstånd i form av Mellangårda BK och det är bara att hoppas att Svarta Gamens lag tagit lärdom av sina misstag, växer med uppgiften, skakar av sig prestationsångesten och tar ut frustrationen från den här matchen på rätt sätt. Skärpning, Hoyzer!