Sent mål snuvade Hoyzer på två poäng

Hoyzer Boyz såg ut att gå mot tre pinnar i omstarten mot tabelljumbon LPM, men uddamålsledningar är svåra att försvara och ett kvitteringsmål i slutminuten snuvade Svarta Gamens manskap på segern.

Det vill sig inte för Hoyzer Boyz. Innan sommaruppehållet hade man tre tunga förluster trots stundtals bra spel och nu såg man chansen att rycka upp sig mot bottenlaget LPM i serieomstarten.

LPM inledde matchen oväntat offensivt, vilket mest gav Hoyzer ett par vassa omställningslägen som sånär resulterade. Men det märks att sommaruppehållet har varit långt och att laget inte konserverat samspelet särskilt väl, för därefter tappar man det mesta beträffande positioner, kommunikation, rörelse och bolltouch.

Hoyzer Boyz ska vara glada att LPM visar varför de är ett bottenlag genom att bränna alla de lägen de mer eller mindre bjuds på av de förvirrade gulsvarta. Likväl är det Svarta Gamens lag som skapar det mesta av det bästa i chansväg, dock utan att få till det sista viktiga som skiljer en målchans från ett mål.

Efter halvtidsvilan tar man sig i kragen och börjar rulla boll bättre inom laget. Chanserna kommer också, men det är som fördömt, då bolljäkeln bara inte vill hitta in i nätmaskorna. LPM fortsätter att försöka lyfta långt och hotar mest på fasta situationer, men Hoyzerförsvaret är mer på tårna än i första halvlek och när inte de är med på noterna glänser Johan Javelius med ett par kvalificerade målvaktsparader.

Just som frustrationen börjar gå över i desperation får Hoyzer Boyz äntligen utdelning på sina galna chanser. För fjärde gången bränner man en trippelchans innan en studsande boll når Lars Gådebys panna och han kan nicka in ledningsmålet och sin tredje fullträff för säsongen. LPM går naturligtvis på offensiven, men har svårt att få till annat än chansartade långbollar.

Hoyzer kontrollerar bollen bra, låter tiden gå och har ett par gyllene lägen att punktera matchen. Inte minst Anton Knopffs chans att lyfta bollen i den övergivna motståndarburen, men där den gäckande jävla bollen skruvade sig ett par decimeter utanför den vänstra stolpen. Istället får LPM fast bollen på Hoyzers planhalva med en serie fasta situationer, vilket till slut resulterar i en frispark.

Efter dålig kommunikation i Hoyzer missar man den vitala ytan centralt utanför straffområdet, dit passningen söker sig. LPM-spelaren visar kyla och precision och trycker in bollen vid Johans högra stolprot innan tillskyndande gulsvarta hunnit täcka upp. 1-1 och sekunderna efter avspark blåser domaren av matchen.

Besvikelsen efteråt var förstås monumental i Hoyzer Boyz. Det här var en match man bara ska vinna! Men det märktes att det var ett ringrostigt lagbygge som gjorde alldeles för många enkla misstag. Dessutom verkar det inte finnas något slut på den ineffektivitet framför motståndarmålet som utmärkt laget så länge. Man skapar mängder med kvalificerade målchanser, men det låser sig i de avgörande situationerna.

Det är i sig ingen katastrof att släppa in ett mål, men sättet det sker på visar på strukturella problem i hur man ska bete sig defensivt. Mot ett bättre lag hade man straffats hårdare och något måste göras åt taktiken på fasta situationer som inte alls fungerar i nuläget. Misstagen är för många och mycket kan härledas till osäkerhet kring vilken roll respektive spelare har när man ställer om till försvar. Visst, det här var den första matchen på ett bra tag och det är inte förvånande att allt inte klaffar, men här finns det mycket för Coach att jobba på. Rättar man inte till det snabbt riskerar nästa match mot seriesuveränerna VM94 att bli en mycket obehaglig Hoyzerupplevelse.