Reservmålvaktens skräckstatistik

Inte helt oväntat blev seriesuveränerna VM94 för svåra för Hoyzer Boyz. Men Svarta Gamens lag kan ändå ta med sig en bra laginsats. Däremot saknades, som vanligt, skärpan längst fram. Och längst bak. Reservmålvakten Carlis Fridlund hade lätt för att hålla sig för skratt efter matchen.

Som bekant bangade Hoyzer Boyz ordinarie målvakt Johan Javelius matchen mot tabellettorna och det spekulerades om han helt enkelt var rädd att få en bläcka i målprotokollet. Javelius duckade även det förra mötet, där inlånade ex-Hoyzern Anders Gunnarsson tog det otacksamma uppdraget att vakta målet. Matchen slutade med säsongens största förlust 0-6.

Denna gång blev det lagkaptenen Carlis Fridlund som tvingades ta uppdraget att värna det hoyzerska målet. Och det började inget vidare. Fridlund förlorade slantsinglingen och får den lågt stående solen i ansiktet, vilket visar sig ödesdigert. Hoyzer är annars rätt så nöjda med den trevande och tempofattiga matchinledningen, men från ett läge som ser helt ofarligt ut får en VM94-spelare en turlig knäträff och en bländad Hoyzermålvakt kastade sig för sent för att få mer än fingerspetsarna på den slumpmässiga lobben som singlar i nät.

Hoyzer Boyz repar mod och fortsätter spela med tålamod, men när motståndarna erövrar bollen står backlinjen på hälarna. Fridlund räddar det första friläget, men inte bättre än att returen träffar motståndarspelaren. Motlägget studsar i stolpen, John Hollingworth gör en heroisk hemåtlöpning och ser ut att rädda situationen, men med tur och skicklighet kan VM94 lirka in bollen ur dålig vinkel. 2-0 och serieledarna slappnar av, öser på framåt och har den förmågan Hoyzer Boyz totalt saknar, dvs att nästan alltid få avsluten på mål, samt visa kyla när de får frilägen.

Trean kommer efter att motståndarna norpat bollen framför tårna på en stillastående Hoyzerspelare, passningen sitter perfekt och en sopren spelare lurar Fridlund att lägga sig tidigt, rundar den olycklige Hoyzerkeepern, men avslutet räddas på mållinjen. Tyvärr är Hoyzer återigen tvåa på returen som pangas upp i nättaket.

Andra halvlek får se ett mer offensivt Hoyzer som skapar flera vassa chanser, men liksom tidigare i år är lämnar effektiviteten mycket att önska. Däri ligger också den mest märkbara skillnaden lagen emellan. Medan Hoyzer Boyz missar motståndarmålet med god marginal får VM94 nästan alla sina avslut på mål och är dessutom snabba på andrabollarna. Hoyzers enda skott på mål under hela matchen är en riktig rökare av Mikael Edgren, dock rakt på målvakt som hjälpt av att solen nu gått ner kan tippa till hörna.

Daniel ”Släggan” Ek försöker gång på gång slå i nubb med storsläggan genom att gå på kraft och drar vristskott högt över mål, oavsett om avståndet till mål är tio eller två meter. Samtidigt är det glädjande att se att Hoyzerspelarna tar för sig, kliver in i duellerna och spelar som att man jagar ett uddamålsunderläge. Visst drar VM94 ner lite på takten, har inte lika stort spelövertag, men är farliga varje gång de kommer till avslut. Fridlund får vittja sitt mål ytterligare två gånger innan matchen blåses av.

Storförlusten till trots var reservmålvakten Carlis Fridlund efter matchen nöjd med lagprestationen, men däremot inte med sin egen insats.
– Släpper man in fem mål i en match kan man inte vara nöjd. Visst, de har säkert femton bra avslut på mål, men det känns som att jag skulle kunna göra en bättre insats på de flesta av dem. Men det är väl så det är. Står man inte i mål tillräckligt ofta tappar man tajming och… allt annat som krävs av en bra målvakt i den moderna korpfotbollen. Jag vill gärna tro att jag är bättre än såhär på en bra dag, men siffrorna talar sitt tydliga språk och tydligen är jag inte mycket att ha mellan stolparna längre. Hade de inte fått ett billigt mål så tidigt i matchen hade vi kanske kunnat störa dem.

Du var tydligt störd av solen i första halvlek. Förlorade ni matchen redan vi slantsinglingen?
– Nej, men det är såklart ett handikapp både som målvakt och utespelare att börja på den soliga planhalvan, i synnerhet som solen försvinner till den andra. Därför singlar vi om planhalvan och sett till de matcher vi har förlorat stort har vi alltid börjat med solen i ögonen. Jag missbedömde bollbanan totalt vid det första målet och där spelade just solen mig ett spratt. Såna misstag gör ju uppförsbacken väldigt brant. Speciellt som vi vet att vi har så svårt att göra mål och vända matcher.

Nu har du släppt in nio mål på de två matcherna som målvakt mot ettorna och tvåorna i serien…
– Ja det är rysligt dålig statistik, men nu får det räcka med målvaktande! Jag är inte målvakt i Hoyzer Boyz. Johan (Javelius) får skärpa sig och spela också de svåra matcherna, inte bara plocka russinen ur kakan när det passar!

Hur ser du på resten av säsongen?
– Bortsett från att siffrorna rann iväg lite tyckte jag vi stundtals hängde med bra ute på planen och får vi bara ordning på avsluten lovar det gott för framtiden. Resten av lagen är inte bättre än att vi ska slå dem om vi har en bra dag!

Snitt för insläppta mål per match:
Anders Gunnarsson (1 match) snitt 6,0
Carlis Fridlund (2 matcher) snitt 4,5
Johan Javelius (6 matcher) snitt 1,0