”Det var totalt kaos… De var som djur!”

I lördags firade Hoyzer, Svarta Gamens lag, sitt tioårsjubileum som fotbollsklubb. Det blev en händelserik och minnesvärd heldag och i vanligt ordning gick det vilt till!

2005 ställde ett skäggigt och sjavigt gäng herrar med begränsad fotbollstalang ett lag, uppkallat efter den korrumperade domaren Robert Hoyzer, på grusplanen för första gången. Resultatet lät inte vänta på sig! Hoyzer tog hem en jumboplats i Korpen Stockholms lägsta division och därmed var den perfekta grunden för en svåröverträffad framgångshistoria lagd.

Sedan dess har mycket vatten flutit under broarna, mycket grus skrapats ur skrubbsår, matcher har vunnits och matcher förlorats. Klubben har vuxit, förökat sig och förekommer i såväl herr- som dam- och mixsammanhang. Så dåliga som laget var denna första säsong för tio år sedan har man aldrig varit igen – klubben kan rentav luta sig tillbaks mot segrar och tunga titlar både på och vid sidan av fotbollsplanen.

Spelare har kommit och spelare har gått, men dels finns det en stomme kvar sedan de tidiga åren, dels är inställningen fortfarande densamma: inställning och attityd är viktigare än faktisk prestation! Hoyzer må vara en storklubb, men har aldrig hävdat att man kommer att vara det genom renodlat sportsliga prestationer. Visst minns Hoyzer de stora framgångarna mer än lågvattenmärkena, men egentligen har frågan om det var bättre eller sämre förr aldrig besvarats.

Inte förrän i lördags då klubben firade tio år! Firandet och öldrickandet var i full gång redan innan den klassiska frågan skulle besvaras – skulle gårdagens Hoyzerspelare lyckas slå de nuvarande på fingrarna och bestyrka det utnötta uttrycket att det var bättre förr? Och visst var det en imponerande samling föredettingar som kämpade sig i sina numer rätt så trånga Hoyzertröjor. Och det tog bara någon minut innan den forne skyttekungen Klas “Frälsarn” Jonsson promenerade igenom en passiv backlinje och satte 1-0 till Hoyzer Old Boyz.

Svaret lät dock inte vänta på sig och innan halvleken var slutspelad hade den nuvarande truppen Hoyzer Boyz vänt på kakan och ledde med solklara 4-1. I vanlig hoyzersk ordning drabbades de av hybris och ändrade till en än mer offensiv taktik, vilket såklart blev ett stort fiasko. Old Boyz reducerade två gånger om efter omställningar och med matchens sista spark kunde Alex Dita trycka in 4-4-kvitteringen.

Om det var svårt att utifrån det oavgjorda resultatet svara på den övergripande frågan är det få som tvivlar på att Hoyzer Girlz står bättre rustade denna säsong än på många år. Old Boyz fick åter stå som motståndare. Matchen var länge jämn och ganska tuff. Girlzen spelade respektlöst och klev in i närkamperna mot de betydligt tyngre herrarna. Men i andra halvlek rann sifforna iväg till Hoyzer Old Boyz favör, vilket delvis får skyllas på att tjejerna saknade sin ordinarie målvakt.

Det var extremt roligt att se så många nuvarande och dåvarande Hoyzerspelare i matchsammanhang och inte blev det sämre senare på kvällen då ett ännu större gäng slöt upp på stamhaket Mickel Räv för middag och samkväm! Hela stället fylldes med glada Hoyzerspelare, supporters och andra med ett dunkande Gamhjärta. Av sekretesskäl var alla utom de inbjudna portade till denna exklusiva tillställning, men det lär ha gått minst sagt vilt till framåt småtimmarna.

– Buntar man ihop såhär många Hoyzers på samma ställe och fyller dem med öl och Hoyzer Shots är det oundvikligt att det går över styr. Det var totalt kaos kring DJ-båset och på dansgolvet! Ingen respekterade den förberedda Spotify-spellistan. Verkligen chockerande och beklämmande att se. De var som djur! förtäljer en anonym källa med god insyn i klubben om jubileumsfesten. Hoyzerredaktionen, som naturligtvis bara deltog under den städade delen av kvällen, tvår sina händer, men är knappast överraskad…

Nu är det ju inte så att tioårsjubiléet är slut bara för att lördagens festligheter är det. Redan på onsdag är det åter dags för matcher! Ska Girlzen ta sin tredje seger i rad och utmana om uppflyttningsplatsen? Och kan Hoyzer Boyz göra det man inte gjort på hela säsongen och vinna två matcher på raken? Den som lever får se!

Ons 9/9 kl 20.00 Hoyzer Boyz vs. Team Fabulator (Hökarängens BP)
Ons 9/9 kl 21.15 Team Ernst & Young vs. Hoyzer Girlz (Kärrtorps IP)