Hoyzer spelar Fotboll för solidaritet

Lördagen den tredje oktober deltar Hoyzers mixlag i Fotboll för solidaritet, ett arrangemang som vill erbjuda flyktingar i området möjligheten att spela fotboll, få socialt utbyte, samt samla in pengar till Röda Korsets och UNHCRs arbete för människor på flykt.

Fotboll för solidaritet beskrivs som en trestegsraket. Dels syftar det till att låta killar och tjejer på flyktingboendet vid Axelsberg få spela lite fotboll, dels att genom deltagaravgifter, försäljning och donationer samla in pengar till Röda Korset samt UNHCR och slutligen att visa lagsportens sociala kraft och förhoppningsvis knyta ömsesidiga kontakter.
Solidaritetsprojektet har redan på förhand skapat stort intresse och förutom engagemang från korplag och privatpersoner har såväl Idrottsförvaltningen som Korpen Stockholm och fackförbundet SEKO på olika vis gått in och sponsrat. Svarta Gamens lag Hoyzer hakade på som en av huvudarrangörerna i ett tidigt skede.

– När Pontus (Magnusson) i Partizan hörde av sig och berättade om initiativet var det liksom aldrig något snack om saken! Gehöret från Hoyzerspelare och supportrar var 100% positivt, berättar Hoyzer Boyz lagledare Carlis Fridlund.
– Jag tror att alla ställt sig frågan vad de själva kan göra, men vi kan göra ännu mer om vi gör det tillsammans. Fotboll är en lagsport, där man som grupp jobbar mot ett mål och detsamma ser vi i alla sociala rörelser. Tillsammans har vi kraften att förändra, förbättra och skapa en motpol till egoism och chauvinism. Vi har privelegiet att genom Fotboll för solidaritet få utöva sporten vi älskar och samtidigt göra en god gärning. Dessutom tror jag det är extra viktigt att visa på fotbollens positiva möjligheter i tider då hatarna passar på att göra sitt bästa för att kollektivt idiotförklara de som älskar den idrott som engagerar flest människor i världen av alla kön, hudfärger och samhällsklasser. Nu hoppas vi så många som möjligt kommer dit. Jag kan inte lova fotbollsgodis, men det kommer att bli en rolig dag och alla intäkter går oavkortat till en god sak!

Klockan 11 på lördagsförmiddagen sparkar det hela igång på Axelsbergs grusplan med vänskapsmatcher i form av en miniturnering. Hoyzer ställer upp med ett mixlag och klubbarna hoppas dessutom få förstärkning från fotbollssugna på det närliggande asylboendet.
– De är hjärtligt välkomna att spela med oss. Vi tar med oss extra matchtröjor, hälsar Carlis.