Korruptionsanklagelser skakar Hoyzer

Svarta Gamens lag skakas åter av en skandal och denna gång är det självaste Kassören, Johan Javelius, som är i skottgluggen.

Det tillhör inte direkt ovanligheterna att det stormar i och kring Hoyzer. Vissa har t o m velat ändra det vedertagna suffixet Svarta Gamens lag till Skandalernas lag. Och visst verkar det som att skandalerna söker sig till Hoyzer likt A-lagare till en skinnjacka med fransar.

Utomhussäsongen är som bekant över, men det tycks inte lägga krokben för klubbens skandalösa benägenheter. Inte blir det bättre av att det är en person i kärnan av klubbledningen som hamnat i blåsväder. Det handlar om stora pengar och det handlar om självaste överförmyndaren av den hoyzerska skattkistan: Kassören Johan Javelius.

Skulle du köpa en cykel av den här mannen?

För att vara ett korplag har Hoyzer ett synnerligen stort ekonomisk in- och utflöde. Hittills i år ska klubben haft en omsättning på drygt 69000 kr och då är vinterns inomhussäsong ännu inte inräknad. Förvisso har utgiftena varit stora, bl a till följd av inköp av nya matchställ och firande av tioårsjubileum. Just i samband med detta jubileum anordnade klubben ett lotteri, med stora pengar i potten. Kassör Javelius var såklart ansvarig för ekonomin kring det pyramidsspelsliknande upplägget och arrangerade egenmäktigt den lottodragning som ägde rum helt nyligen.

Då vinnaren drogs, under högst suspekta former i ”direktsänding”, visade det sig att lotten föll på just Kassören, dvs Johan Javelius, som med detta kunde kamma hem prissumman på drygt 2600 kr. Lite väl lägligt för att vara en tillfällighet, menade många och snart haglade anklagelserna om en fixad dragning, mutor och korruption i sociala medier. Även representanter för klubben har rasat mot Kassörens alltför allsmäktiga roll i själva lottodragningen och han har jämförts med Sepp Blatter och naturligtvis Robert Hoyzer själv.

Bildbevis från lottdragningen: lotterna i Johan Javelius illfundiga händer

En närmare efterhandsanalys av lottningen, som i sig inte har några tillförlitliga vittnen som kan vidimera att omtagningar inte gjorts eller att film eller lotter på annat vis manipulerats, ger vid handen att det är Javelius själv som märkt upp lotterna med namn på deltagarna. Frågan är huruvida han i detta skede passat på att märka dem på annat vis också. Anklagelserna och insinuationerna har också en vidare signifikans, med tanke på Javelius trovärdighet i rollen som kassör och ensamt ansvarig för en ansenliga summa pengar på klubbkontot.

Hoyzernytt har sökt både Javelius och andra representanter i klubbledningen för en kommentar, men i nuläget vill ingen uttala sig. Inte heller tycks någon intern utredning ha inletts, då något officiellt krav på en sådan ska ha inkommit. Fallet skulle juridiskt kunna klassas som trolöshet mot huvudman om oegentligheter skett. I vilket fall lär det sista i frågan inte vara sagt!