Ett steg framåt och två tillbaks

Det var den sista omgången inför sommaruppehållet där de båda Hoyzerlagen kämpade i varsin ända av respektive serietabell. Och vi fick se två långa sviter brytas och en förlängas.

Inget snack om vilka som var storfavoriter inför mötet med Ugglan FC. Hoyzer Girlz hade fyra raka segrar i ryggen och hade chansen att gå upp i serieledning med en ny trepoängare. Men Ugglan kom med toppat lag och tar omgående tag i taktpinnen. Ett misstag i de grönsvartas backlinje gör dock att Martina Bergman får ett friläge och Hoyzer tar inte helt logiskt ledningen med sitt första avslut.

Ugglan var dock inte ensamma om att göra rejäla misstag. Girlzen bjuder tillbaks två gånger om och plötsligt ligger Svarta Gamens damer under med 1-2. Jämfört med de tidigare matcherna har Hoyzer stora svårigheter att komma in i spelet, att få fast bollen på offensiv planhalva, hitta positioner och öppnande passningar. Istället blir det alltmer förvirrat ju längre matchen lider och Ugglan har full kontroll. Matchens fjärde mål tillfaller även det motståndarna och 1-3 är även resultatet då andra halvlek tar vid.

Dessvärre lyckas inte Girlzen ändra matchbilden. Det blir mest långa lycka-till-bollar på en isolerad anfallare och oftast vinns bollen tillbaks i grönsvart ägo. Ugglan skapar mängder med chanser och det är tur att vikarierande målvakten Sofia Gustafsson storspelar i målet, för hon får inte mycket hjälp av den egna defensiven.

Martina Bergmans mål det enda att gädjas åt i Hoyzer Girlz bottennapp

Hoyzer Girlz sticker upp ett par gånger och Anna Fernlund har ett jätteläge då hon rundar målvakten, men kommer lite ur vinkel och avslutar i ribbans underkant. Istället kan Ugglan punktera matchen med sitt 4-1-mål vilket också blir slutresultatet. Förlusten var odiskutabel, hade kunnat vara betydligt större och över lag stod inte Hoyzer alls att känna igen. Det var en rejäl underprestation, samtidigt som motståndarna var bra. Istället för serieledning får Hoyzer Girlz hämta nya krafter som tabellfyror, dock bara två poäng efter serieledarna.

För Hoyzer Boyz var mläget det omvända inför matchen mot AVGÅ ALLT. Tre raka förluster och inte ett enda mål under den perioden gjorde att laget framför allt ville få till ett trendbrott. Och visst ser det lovande ut då det är Hoyzer som har mest boll och för spelet. Det bestående problemet sedan tidigare som fortsatt gör sig tillkänna är att skapa chanser utifrån perioder med spelmässigt övertag.

AVGÅ ALLT har inte särskilt mycket att komma med, mer än under en kort period då Hoyzer spelar med för mycket bredd i backlinjen vilket skapar enorma ytor där vi inte vill se rättvända motståndare. När det väl rättats till är det mest på fasta situationer det osar lite katt, men i sin helhet har Johan Javelius i Hoyzermålet väldigt lite att göra. Dessvärre gäller detsamma för motståndarmålvakten.

Hoyzer Boyz problem märks så fort laget närmar sig offensivt straffområde. Plötsligt slarvas det med passningarna, det blir statiskt och lättläst och när chanserna väl dyker upp går det alldeles för långsamt från bollmottagning till avslut. Och de avslut man ändå får till håller för låg kvalitet.

Hoyzer fortsätter att gå framåt i andra halvlek och börjar spela med mer fart i offensiven. Motståndarna mattas alltmer, men de gulsvarta lyckas inte riktigt dra nytta av det. I vilket fall uppstår en hel del nästan-chanser utan att det blir riktigt farligt. Tiden lider och spelet blir alltmer desperat. Det vill sig inte på den sista femtedelen – passningar i öppna lägen läggs bakom medspelarna, de lätträknade avslut som går på mål träffar rakt på målvakt och bollen studsar gång på gång i fel riktning när det blir rörigt framför AVGÅs mål.

När domare Harri Varonen blåser för full tid kan konstateras att Hoyzer Boyz visserligen brutit sin förlustsvit, men förlängt sin måltorka till fyra mållösa matcher, vilket naturligtvis är ett rejält underkänt betyg. Spelmässigt såg det dock betydligt bättre ut än de senaste loja bataljerna, men det saknas fortsatt offensiva idéer. Lagom tills serierna kör igång igen den 17:e augusti hoppas vi att laget har vässat målformen och hittat en vinnande strategi.

Vårsäsongen kan trots den svaga insatsen i sista omgången klassas som en stor succé för Hoyzer Girlz och en rejäl besvikelse för fortsatta nästjumbon Hoyzer Boyz. Girlzen har vunnit jämna matcher, medan herrlagets oförmåga att göra mål gjort att de förlorat matcher mot i normala fall sämre lag.

Krisen i Hoyzer Boyz offensiv gör självklart sportchef Berger kan förvänta sig påtryckningar om att agerasamt att det kommer att ställas frågor om Coach Anton Knopffs fortsatta varande som tränare. Obekräftade källor gör gällande att klubbledningen har varit i kontakt med tidigare huvudtränaren Michelle Edgren, som tog laget till såväl cup- som serieseger 2012. Med andra ord lär det att vara som vanligt i Svarta Gamens lag även under sommaren.

Veckans AVGÅ!
En poäng i all ära, men det är underkänt att inte skapa mer chanser och göra mål mot ett så pass svagt motstånd som Hoyzer Boyz mötte denna gång. Det är ett under att laget inte lyckas omsätta bollinnehav till ordentliga målchanser, avslut på mål och viktigast, det som gör att ett lag vinner matcher: MÅL!