”Vi är ute efter en erfaren spelare i varje lagdel”

Våren är inte riktigt här, men i Hoyzer pågår förberedelserna för utomhussäsongen för fullt. Hoyzer Boyz har haft det tufft med omställningen från grus till plast och kanske är det så att laget behöver föryngring och nytt blod, något som också bekräftas av sportchefen Bjørnar Berger.

Hoyzer Boyz laddar för sin femtonde seriesäsong och sett till de senaste årens minst sagt skrala resultat borde det finnas ett behov av att vässa laget och ta revansch. Efter seriesegern 2012 tappade laget många av sina poängspelare och i takt med detta gått från topplag till bottenlag. Sportchefen Bjørnar Berger hymlar inte med att laget behöver stärkas upp samtidigt som det finns mer att få ut av det befintliga spelarmaterialet.

Som sportchef har du ett stort inflytande över hur Hoyzer Boyz trupp formeras. Med tanke på de uteblivna resultaten, vad fattades er ifjol?
– Ifjol var det svårt att få laget att spela ihop sig. Om man inte tränar tillsammans tar det tid att hitta rätt. Av spelartyper fattades det speciellt någon med lugn och bolltrygghet.

Du avgick som en i tränartrojkan efter förra säsongen, men är kvar som sportchef. Vad låg bakom det beslutet?
– Jag tyckte det var dags för andra att ta över. Det finns ju en risk att truppen tröttnar på en efter ett tag. Sen var det mycket som kom i vägen under hösten, så jag fick inte loss den tiden som ska till. Det är dags att andra tar över med nya idéer.

Nu hägrar årets seriespel. Hur ser truppen ut just nu?
– Just nu är vi 14 anmälda plus några som är osäkra.

Det känns som att Hoyzer Boyz har underpresterat både som lag och individuellt de senaste säsongerna. Hur ser du på outnyttjad potential hos de befintliga spelarna?
– Jag tror väl att även om vi inte blir snabbare kan vi fortfarande lära oss nya saker. Vi blir smartare och bättre på att behandla bollen under press. Och jag tror att vi som tränar mycket också kan utvecklas mycket.

Kommer ni att satsa på utveckling eller värva nya spelare?
– Båda. Vi kommer invitera folk till träning, som vi har gjort i nu i vinter, också under våren. Vi är ute efter en erfaren spelare i varje lagdel. Men vi kommer också att ta vara på och utveckla spelarna i den befintliga truppen.

Hoyzer Boyz börjar ju bli ett ganska åldersdigert lag. Satsar ni på rutin eller föryngring?
– Ålder är bara en siffra. Om vi ska ta in nya spelare måste de ha en viss erfarenhet. Sen är ju tempo ett pluss.

Vilka positioner tycker du behöver stärkas upp för att göra Hoyzer Boyz till ett vinnande lag igen?
– Vi har ju hatt väldigt bra målvakter, dock måste vi nog ha in en ny spelare i varje lagdel. Typ en centrallinje med kvalitet att lyfta laget. En rutinerad back, en bollsäker mitt och en anfallare som vet vart målet står.

Har ni några spelare på gång, eller rentav klara?
– Det har varit lite olika spelare med på vinterträningarna. Det ser ut som att Filip Rosfors, som har tränat med oss ett tag och som är en offensivt lagd spelare börjar bli klar. Sen har vi ett par andra till som är nära ett kontrakt.

Är det fler saker som spelar in för att Hoyzer ska kunna lyfta sig?
– Jag tycker att träningsnärvaron alltid har visat sig vara viktig, speciellt för oss i Hoyzer. Sen är det lite mentalt. Inställning och koncentration. Och en god del maltdryck.

Finns det någon övergripande plan för hur det ska gå till?
– Vi kommer att uppmana till träningsnärvaro rätt aktivt och sen tar vi ut en mindre matchtrupp än tidigare, så det blir en extra motivation till att träna.

Hoyzer är ju ett storlag på sidan av planen, vilket kan vara en lite speciell miljö för nya spelare. Vad ser du gärna för egenskaper hos de spelarna ni tittar på för att de ska passa in och trivas i Hoyzer?
– Du måste vara inställd på att vi aldrig toppar laget, att alla spelar på lika villkor och att vi spelar för varandra. Sen är det många viktiga beslut och social samkväm som sker över en öl efter matcher och träningar. Så vi är ute efter spelare som vill och har tid att träna, spela match och gärna hänga med så mycket som möjligt på det sociala spelet utan boll.