“Målskyttet är vår akilleshäl”

Hoyzer Boyz har under våren radat upp sportsliga motgångar; inte en endaste ynka poäng på sex försök sätter knappast skräck i motståndarlagen. Men lagkapten Carlis Fridlund vill trots det inte prata om katastrof.

Tabellen ljuger inte, brukar det heta. Det må vara en sanning med modifikation, men det är svårt att förklara bort sex raka förluster, en jumboplats och seriens sämsta målskillnad. Vad är det som inte stämmer i Hoyzer Boyz? Jag träffade lagkapten och trotjänaren Carlis Fridlund för att kolla hur han ser på vårens magplask och lagets förutsättningar inför höstsäsongen.

Sex förluster på sex matcher är väl snudd på katastrof, eller vad säger du?
– Självklart kan vi inte vara nöjda med vad vi har presterat. Vissa matcher har vi varit direkt dåliga, andra har vi spelat bra utan att ha haft marginalerna med oss. Ifall vi varit genomgående dåliga i alla matcher hade det varit katastrof, men riktigt så illa är det inte. Det finns mer att hämta, det är jag övertygad om.

Lika illa som avsaknaden av poäng är ju i vanlig ordning målskyttet. Sammanlagt har det bara blivit tre mål hittills. Varför har Hoyzer Boyz så svårt att göra mål?
– Det är knappast någon hemlighet att målskyttet är vår akilleshäl och har varit det sedan en längre tid. Vi gör helt enkelt inte tillräckligt många mål för att vinna matcher. Det är den enkla analysen och du kan säkert gissa dig till att lösningen är att göra fler mål. Hur vi löser det problemet håller vi inom laget.

Så noll poäng och tre gjorda mål tycker i alla fall jag är katastrof. Hur kan du ändå säga att det inte är så illa?
– Den sista matchen (0-8-förlust mot serieledarna FC Bollrullarna) är bara att glömma. De var bra, vi var dåliga. De kontrollerade spelet och vi sprang oss trötta. Men innan den upprullningen var det egentligen ingen match då vi var chanslösa. Vi har haft en lång räcka med ganska jämna matcher där vi legat under med uddamålet och släppt in ett till då vi jagat kvittering. Det är det där med marginaler.

Hoyzer Boyz ska göra fler mål och få marginalerna på sin sida… Är det inte bara bortförklaringar, omskrivningar av att motståndarna är för bra och ni för dåliga?
– Jag vill inte sopa under mattan med att vi har underpresterat, men jag tycker fortfarande inte att tabellen gör oss rättvisa. Samtidigt är du på rätt spår. Till skillnad från serierna tidigare år är det egentligen inte något av motståndarlagen som är dåliga, inga som vi på förhand bara ska hämta ut tre poäng av. Det är ett par lag som, när de spelar bra, är i en klass för sig. Sen är det en ganska jämn nivå. Men vi måste höja oss för att på allvar matcha konkurrenterna ovanför strecket. Jag tror att vi både som lag och som spelare kan begära mer av oss själva!

Hur ska ni bryta den dåliga trenden? Att värva en renodlad målskytt är kanske ett bra drag?
– Du får fråga sportchefen om sånt som rör ändringar i spelartruppen. Det jag kan säga är att vi redan idag har en bra och bred trupp där många spelare på grund av skador och andra skäl ännu inte gjort säsongsdebut. Så vi sitter med andra ord på en reserv där vi hittar kvaliteter som säkert kan avgöra matcher. Samtidigt skyndar vi långsamt – det ska få ta lite tid att spela sig in i laget.

Nu har ni haft ett långt sommaruppehåll på er att vässa formen. Hur har ni förberett er inför serieomstarten?
– Vi har satsat på mental och fysisk återhämtning, samt individuell träning. För egen del har jag utöver lite kondition och intervaller kört Rocky-träning; huggit ved, spettat stenar, grävt gropar, lyft tunga saker. Naturligtvis har jag även inmundigat min beskärda del sportdryck, inte minst under en intensiv vecka i den danska kurorten Roskällan. Det gäller att bygga upp reserverna så att de räcker hela hösten. För min egen andliga zen har jag dessutom börjat tälja saker i trä, vilket jag kan rekommendera alla Hoyzerkamrater.  Jag känner på mig att det kommer att ge mig och i förlängningen laget ett helt annat mentalt lugn när fotbollssäsongen väl startar om.

Hur ser du på era chanser mot FC Söderort nu på tisdag?
– Det lär bli ännu en tuff match mot ett lag som liksom Hoyzer Boyz har sin storhetstid några år bakåt i tiden. Vi är rejält revanschsugna och får vi bara till den där detaljen med målskyttet kommer vi att bli farliga resten av säsongen. Vi är vana vid att krama blod ur sten och arbeta hårt för varje poäng. Nu måste vi kämpa ännu hårdare!

Något mer du vill hälsa fansen?
– Tack för visat tålamod! Det är när det blåser kallt man märker vilka som är de verkliga supportrarna. Vi ses på Mickel Räv!