Positivt trots torsk i träningsmatchen

Vårregnet avstannade precis innan Hoyzer begav sig till årets första träningsmatch. Motståndare var nystartade mixlaget Real Tåpaj, som mötte upp med en bred trupp som var redan klara med uppvärmningen innan de sist ankomna Hoyzerspelare ens hade börjat byta om.

Det var tydligt att Svarta Gamens lag hade en lite mindre exalterad inställning till matchen, och fraserna ”bara en träningmatch” och ”fan, dom ser ju ut att vara rätt vassa” hängde i luften. Det inställningen visade sig sätta sin prägel på den första av matchens tre 20-minutersperioder.

Hoyzer gick ut med uppmaningen att spela på marken, låta bollen göra jobbet och bygga upp spelet tålmodigt. Men avsaknaden av skärpa visade sig ödesdige när man spelar på små marginaler och trillar boll i eget försvar. En passning i pressat läget ute vid kanten i eget försvar, hamnade på fötterna på motståndarna som direkt omsatte gratischansen i mål.

Hoyzer höll dock fast vid matchplanen, fick till några skott på mål och spelade sig ofta fint framåt på planen. Därför speglade det inte riktigt matchbilden då Real Tåpaj ännu en gång snappade upp en oprecis passning i försvaret och satte bollen i nätmaskorna.

Ännu en gång tog Hoyzer tag i spelet och de två lagen visade sina olika spelstilar rätt tydligt ju längre matchen led. Hoyzer rullade boll från kant till kant i bakre leden, för så att hitta öppningar att spela bollen framåt i. Real satte snabbt igång spelet och spelade nästan enbart i djupled i ett försök att hitta ytan bakom Hoyzerförsvaret.

Både lagen pressade högt och skapade problem för motståndarna. Tyvärr för Hoyzer hade Real en stor och duktig målvakt som både plockade hörnsparkar och tog alla skott man skickade hans väg i första perioden. Innan det är vila sjabblade Svarta Gamens gäng till det ännu en gång då småspel i pressat läget på kanten i eget försvar resulterade i ett felpass och ett till baklängesmål.

Pausen präglas av uppgivenhet över att alla man lätt hade kunnat undvika baklängesmålen med lite säkrare spel och att det kändes som laget inte mentalt är helt med i matchen. Dock sågs ljusglimtar i anfallsspelet och med lite mer rörelse fanns förutsättningar för att det skulle kunna bli riktigt bra.

Det var ett taggat Hoyzer som klev in på planen till andra omgången. Man fortsatte att rulla boll, fick in lite mer rörelse offensivt och bakåt hade man bättre och bättre kontroll på motståndarnas snabba anfall. Efter tålmodigt bollrullande fick Erik Åkerlund en kanonträff och satte bollen i krysset via målvakten. Hans första mål för Hoyzer. Nu visste de gulsvarta att motståndarmålvakten inte var helt omöjlig att överlista.

Dock kom Real tillbaka och satte en boll bakom Hoyzerkeepern Helena Malm efter en perfekt slagen inspark som resolut nickades i mål. Efter flera bra anfall med avslut från flera olika Hoyzerspelare lyckades John Hollingworth reducera efter lite kaos framför Reals mål. Efter den andra periodens slut var det en helt annan ton bland spelarna i pausen.

I tredje omgången är det tydligt att Real började bli trötta. Hoyzer ägde och rullade boll, Real låga i försvaret och gjorde det trångt, men inte trångt nog. På en hög boll hoppade Klas Jonsson högst och nickade in bollen i nätet. Ett vasst avslut i en match där den ständigt comebackaktuelle målkungen inte riktigt fått skotten att sitta rätt, men målet gav mersmak så när kvitteringen kommer är det återigen Klas som är framme.

Klas ”Frälsarn” Jonsson tvåmålsskytt

Nu var det rejäl nerv i matchen. Bägge lagen var tröttkörda men ville inte ge sig. Det blev ett desperat kämpande från båda lagen, men som så ofta förr förlorade Hoyzer, då Real satte segermålet till 5-4 med matchens sista spark.

Trots förlusten var Hoyzerlägren rätt så nöjda med att spelet börjat sitta också offensivt. Men försvaret var trots de fel som gjordes i början av matchen den lagdel som fick mest lovord efter matchen. Med kontroll på motståndet och en stor del i det offensiva spelet visade Magnus Holmgren och Micke Ek att dom är på god kurs fram mot seriestarten. Magnus blev även utsedd till Matchens lirare. Men det var fina prestationer i hela Hoyzerlaget och det finns mycket bra tendenser spelet, något som känns roligt efter den lite motiga säsongen 2019.