Viktigt datum för beslut om seriespelet

Nu i coronatider är det olika bud som gäller i fotbollsvärlden. På sina håll har ligorna startat, men i Sverige har det dröjt med klara besked om när fotbollens seriespel kan sparka igång. Nu verkar det åtminstone som att vi kommande måndag får veta ifall korpens serier kommer igång innan sommaren eller ej.

Att länders strategier att bekämpa coronavirusets spridning skiljer sig åt vet var och envar. Ännu mer polariserat är det när det kommer till fotbollens vara eller icke vara. Bundesliga var först ut bland giganterna efter att förbundskansler Merkel satt ner foten och här och där höjs röster om att styrande politiker ska göra detsamma oavsett vad experter och myndigheter säger.

Nu verkar åtminstone Korpen Stockholm vara nära ett beslut om huruvida de framskjutna seriepremiärerna blir av nu till månadsskiftet. På måndag den 25:e maj, bara dagar innan preliminär seriestart kommer beskedet spelare och fans väntat så länge på. Såhär skriver Korpen Stockholm i sitt utskick:

25 maj kommer föreningen ta ett beslut om årets fotbollssäsong kickar igång den 31 maj eller om vi blir tvungna att ställa in vårens matcher och istället satsa på en seriestart i augusti. När beslutet är taget kommer vi meddela alla lagledare detta via e-post, oavsett om det blir start nu i vår eller om vi startar i höst.

Om säsongen skjuts upp till augusti kommer ni få mer information om både spelschema och återbetalning av anmälningsavgifter. Det troligaste scenariot vid en uppskjuten seriestart till augusti är att halva anmälningsavgiften betalas tillbaka och att serierna avgörs med enkelmöten, alltså hälften så många matcher som planerat.

Återstår alltså att se vad beskedet innebär, något som är otroligt svårt att sia om. Svenska cupens slutspel flyttades som skulle ha återupptagits samma helg flyttades fram på obestämd framtid.  Sveriges och Folkhälsomyndighetens coronageneral Anders Tegnell har dock medgivit att det inte är själva fotbollen som är faran ur ett smittspridningsperspektiv. Snarare är fokus på åskådarna. Att spela inför tomma läktare är tydligen inte tillräckligt då det finns farhågor om trängsel i diverse sportbarer.

Nu kan man tycka att detta styrs av redan satta riktlinjer. I vilket fall var det ett tag sedan Hoyzer samlade tvåsiffrig publik på sina matcher och det har historiskt sett varit glest mellan direktsändningarna. Å andra sidan är Hoyzer kända just för att själva frekventera lokaler med serveringstillstånd i samband med de egna matcherna.

I vilket fall – ett datum är satt. Nu återstår att se om Hoyzer spelar seriespel innan sommaren eller först tidigast till hösten.