Äntligen, Hoyzer Boyz!

Efter 685 dagars väntan fick Hoyzer Boyz äntligen se sig som vinnare igen! Men det skedde först efter kamp och dramatik som värpt ur en hjältesaga.

Hoyzer Boyz har haft det minst sagt tufft under en lång period. Ifjol gick laget rent i serien, i negativ bemärkelse och inte sedan den 28:e oktober 2019 har Svarta Gamens herrar kunnat gå segrande från en seriematch. Insatsen i förra veckans premiär gav inte heller några positiva besked och det var nog inte många som tippat Hoyzer till tisdagens match mot Uppta FF, även om motståndarna hade det minst lika jobbig i premiären som de gulsvarta.

Till råga på allt blir uppvärmningen istället för just en uppvärmning en lång diskussion om spelupplägg och vilka korrigeringar man vill göra för att undvika en nu kollaps likt den förra veckan. Men när matchen väl sparkas igång är Hoyzer Boyz med från start! Man har bra kontroll på spelet och skapar några halvchanser, men Uppta är farliga i sina omställningar.

Hoyzer Boyz har knappast haft turen med sig på sistone, men får lite kompensation för det då Bjørnar Berger tar ett skott utifrån som styrs på en motståndare och ställer Uppta-keepern. 1-0 till Hoyzer och ett hopp om poäng väcks hos de gultröjade. Samtidigt är det hoyzerska lagpsyket rejält sargat efter så lång tid i uppförsbacke att det inte är särskilt förvånande att spelarna blir lite stirriga efter ledningsmålet.

Uppta FF kommer in på allvar i matchen, samtidigt som Hoyzer tappar garden, ger ifrån sig bollen lättvindigt och börjar slarva med positionsspelet. Efter en periods tryck mot Carlis Fridlund i Hoyzermålet kommer så också kvitteringen, lite onödigt men inte orättvist. Bägge lagen skapar en del lägen där Uppta är närmast att få in en ledningsboll. I första halvlekens sista minut surnar Leo Scolaro till efter att ha fått ett slag i ansiktet i en närkamp, ger motståndaren en knuff och får syna det röda kortet. Hoyzer tvingas spela av matchen med en spelare mindre.

Halvtidsvilan går åt till att gjuta mod i laget och organisera sig för att spela i numerärt underläge, något som man gör med bravur. Hoyzerspelarna sliter och kämpar över hela banan med ett fokus på uppgiften det var länge sedan man såg i det hårt prövade laget. Trots att Uppta FF tillåts ha mer boll är Hoyzer giftiga framåt vilket ska ge resultat. Ett hårt inspel från John Hardy Hollingworth hittar fram till Christer Ulfsparre som snyggt nickar in en ny Hoyzerledning.

Det uppoffrande spelet tar naturligtvis på krafterna, samtidigt motståndarna släpper på bromsen och går för en kvittering. Men nu har Hoyzer täppt till bakåt och de flesta avsluten kommer långt utifrån och bereder inte Carlis några större problem. Så når ett uppspel Mario Mihani på topp, där han är ganska isolerad med två spelare emot sig. Han går förbi den första och avlossar ett distansskott som en skymd motståndarmålvakt reagerar alldeles för sent på och Hoyzer Boyz har plötsligt skaffat sig ett tvåmålsöverläge!

Ett tröttkört men heroiskt kämpande Hoyzer Boyz fokuserar nu allt på försvar för att till varje pris hålla sin ledning. Varenda brytning, uppoffrande löpning, närkamp, vunnen frispark och halvdan rensning hyllas som det vore ett mål i en VM-final. Det är inte alla gånger snyggt, men sköts smart och med all energi som kan uppbådas.

Efter 40 minuters kamp spelar till slut rättskiparen Stephan Narinder slutsignalen på sin visselpipa och vild glädje utbryter i Hoyzer Boyz. Kanske lite oproportionerligt i relation till en seriematch i andra omgången, men med tanke på att laget kommit ur sin 685 dagar långa ökenvandring var det ytterst välförtjänt, i synnerhet när man vunnit med en spelare mindre på plan!

Hoyzerspelarna får nu suga på segerkaramellen och en insupa en cocktail av glädje och lättnad till nästa vecka. Då bjuds Hoyzer Boyz betydligt tuffare motstånd i form av serieledarna och fjolårsbekantingarna FC Nickduell.