Svarta Gamens lag går i graven

Arton år efter att klassiska korplaget Hoyzer Boyz startades läggs nu verksamheten ner. Detsamma gäller klubbens andra fotbollslag, damlaget Hoyzer Girlz, som så sent som ifjol tog sin första serieseger.

Det har varit en lång resa och långt ifrån en smärtfri sådan, men alla sagor inklusive de riktigt dåliga har ett slut, som också kan vara mer eller mindre bra. Nu är dock inte det här tänkt att vara en nekrolog om saknad och sorg hos de närmast sörjande.

Hoyzer startades 2004 ur en giftig cocktail av öl, musik, film och fotboll, men utvecklade sig snart till att bli en hybrisstinn storklubb med både ett herr- och damlag. Framgångar har det inte varit särskilt tätt mellan, men nämnvärt är de två seriesegrarna 2008 respektive 2012 och dubbla vinster i den egna cupen Hoyzer Cup för herrlaget. Hoyzer Girlz tog som sagt sitt efterlängtade första serieguld 2022.

Således kan beslutet inte enbart härledas ur det sportsliga, även om Hoyzer Boyz haft det minst sagt motigt ända sedan den kontroversiella övergången från grus till plast. Snarare grundar det sig i svårigheten att få kontinuitet i truppen på match och träning, samt betalande medlemmar.

– Vi kan leva med att förlora matcher och prenumerera på bottenplaceringar så länge lagsammanhållningen finns. Men när det knappt finns ett lag och man varje vecka måste kämpa för att låna ihop till ett full trupp på match och träning blir det inte heller så bra med sammanhållningen, säger Hoyzer Boyz mångårige lagledare Carlis Fridlund.

Tendensen har varit densamma hos Girlzen som trots sportsliga framgångar tvingats låna spelare till i princip varje match under flera års tid och märkt ett allt större motstånd hos så kallade free agents att knyta sig till en reell fotbollsförening som Hoyzer.

– I slutänden lade vi beslutet i medlemmarnas händer genom en omröstning om vi skulle fortsätta eller lägga ner, berättar klubbordförande John Hardy Hollingworth.

Resultatet blev alltså att lägga ner de befintliga lagen. Istället återuppstår Svarta Gamens sportklubb, inte helt olikt Fågel Fenix och den där fågeln Dumbledore har på sitt kontor, fast i ny skepnad. De nedlagda lagen slås ihop och kommer 2023 att spela i mixlagsserien under det uppseendeväckande nya namnet Hoyzer!