”Sanningen” om Hoyzer

På kort tid har OpenAI-baserade ChatGPT revolutionerat techvärlden och kommer garanterat att förändra sättet vi ser på verkligheten framöver. Detta har naturligtvis inte undgått Svarta Gamens sportklubb som blev förbluffade av vad världens idag mest kända AI säger sig veta om Hoyzer.

Hoyzer vill inte vara sena med att haka på trender i kommunikationslandskapet när det gäller buzzwords som AI och maskininlärning. Helt sonika bad vi ChatGPT berätta om fotbollsklubben Hoyzer. Resultatet var minst sagt förvånande och aktualiserar frågan om graden av tillförlitlighet i de svar tämligen övertygande och detaljerade svaren som ges.

”Hoyzer är ett fotbollslag som var inblandat i en av de största fotbollsskandalerna i Tysklands historia, känd som “Hoyzer-skandalen” år 2005.

Tillbakablick: Under säsongen 2004-2005, var Hoyzer en del av den tredje divisionen i tysk fotboll. Hoyzer, som var känd som ett bottenlag med dåliga resultat, fick en ny tränare vid namn Ante Sapina, som också var en känd spelare inom spelbranschen.

Det visade sig att Sapina hade bestämt sig för att manipulera Hoyzers matcher för sin egen vinning genom att rigga matcher och betala Hoyzers spelare för att förlora. Han var också involverad i liknande verksamheter i andra fotbollsmatcher runt om i Europa.

När skandalen avslöjades, stängdes Hoyzer av från tävling och Sapina dömdes till fängelse. Många andra personer, inklusive spelare och domare, dömdes också för sin roll i skandalen.

Hoyzer är inte längre aktivt som fotbollslag, men deras inblandning i Hoyzer-skandalen har blivit en del av fotbollshistorien.”

Svaret tycks fascinerande nog bygga på en mix av verkliga händelser, sammanblandningar av fakta och rena påhitt, förpackade som sanning.

Hoyzer skapades mycket riktigt då Hoyzerskandalen i Tyskland var som mest aktuell. Men namnet härrör från domaren Robert Hoyzer, som mycket riktigt bidrog i en matchfixarhärva. Robert Hoyzer förlorade sin domarlicens och dömdes till fängelse. Inspirerade av skandalen lånade Hoyzer namnet och om någon tycker att klubbmärket med den svarta gamen påminner om förbundsrepubliken Tysklands vapen så finns det en liten koppling där också. Om du vill läsa mer om Hoyzers historik finns det mer sanningsenlig info att tillgå på sajten.

Redaktionen testade samma fråga flera gånger och fick en rad variationer av svar, det ena mer fantasifullt kittlande än det andra, dock med en mycket vag verklighetsförankring. Såvida ChatGPT inte är ämnad för desinformation och fake news har verktyget en bra bit kvar tills den lär känna sanningen om Hoyzer.