Äntligen!

Det har gått tungt för Hoyzer sedan omstarten, ofta för tungt för att beskrivas med ord vilket är den bortförklaring vi på redaktionen använder när vi är för lata för att skriva om eländet. Men på onsdagskvällen fick den hårt prövade klubben äntligen anledning att jubla!

Debutsäsongen för Hoyzers mixlagssatsning har inte direkt glatt den med ett dunkande gamhjärta. Den enda segern inkasserades innan sommaruppehållet genom en walkover, man har spelat många jämna matcher, men utan att för den delen belönas poängmässigt och stundtals har frustrationen i truppen över uteblivna resultat och knackigt spel runnit över.

Detta har varit extra tydligt i de två föregående matcherna när Svarta Gamens lag inte alls varit med från avspark och omgående hamnat i tuffa underlägen. Å andra sidan har laget sedan ofta spelat upp sig, så fokus inför onsdagskvällens match mot Käftis United var att vara påkopplade från start och göra två bra halvlekar.

Det lär inte ha saknats revanschlystnad i Hoyzer efter vårens utskåpning, men trots att det var två delvis nykomponerade lag som beträdde Västbodas plastgräs hade man bättre koll på motståndarnas styrkor och svagheter. Det nygamla spelsystemet verkade också passa bättre och gav omgående ett visst spelövertag för de gulsvarta som rullade boll säkert och med stort tålamod.

Ambitionen att vara på tå från avspark och undvika tidiga baklängesmål blev inte sämre av att det istället var Käftis som åkte på en mardrömsstart. Då en motståndarspelare skulle täcka undan ett hårt slaget inlägg från Anastasia Azhel gjordes det inte bättre än att det styrdes rakt i det egna målet och Hoyzer hade fått en start de knappast kunnat drömma om, tillika säsongens snabbaste mål.

Käftis United hade det märkbart svårt att spela sig igenom det täta Hoyzerförsvaret och de få gånger de kom till avslut på mål kunde en trygg sista utpost i Niclas Josefsson freda kassen. Istället var det Svarta Gamens förkämpar som visade på bäst samspel. Nyförvärvet Arash Shahin som växeldrog på topp med Ozan Kizil var hela tiden spelbara och sysselsatte tillsammans med hårt arbetande yttrar motståndarförsvaret och målvakten med flera fina aktioner och kombinationer.

Därför kom inte 2-0 som en blixt från klar himmel, då Arash för andra matchen på raken visade att han kanske är just den målskytt som Hoyzer saknat under säsongen, då han iskallt lobbar bollen över Käftis keeper, som ändå får sägas vara den som höll kvar sitt lag i matchen i första halvlek. Kanske var det ett tecken att turen vänt för lagen sedan det senaste mötet, då även målramen stod rätt då motståndarna hade sin bästa chans i första halvlek.

Hoyzer blev lite mer passiva i matchens andra hälft, fick längre mellan lagdelarna och började alltmer slå långbollar. Käftis kom in bättre i matchen då de fick lite mer ytor att jobba på, men backlinjen stod emot anfallsförsöken bra, kunde bryta det mesta innan det hann bli riktigt farligt men Niclas fick även briljera med några viktiga räddningar.

Men tendensen att motståndarna fick allt mer bollinnehav fortsatte och förstärktes successivt. Trots uppoffrande spel från hela Hoyzerlaget kom därför också reduceringen. Käftis tekniske striker stod för lite fotbollsgodis då han rundade två försvarare och slutligen Niclas innan 2-1 var ett faktum. Men det var tydligt att Hoyzer kommit över sin tandläkarskräck från det försmädliga vårmötet och spelarna höjer sig efter målet, kämpar ännu hårdare för att freda målet och samtidigt vara vassa i omställningarna.

Det är just på en sådan omställning som matchen punkteras! Ett snyggt kombinationsspel avslutas med en delikat passning från Anastasia till Irene Mantonanakis som rakar in bollen i nätmaskorna. 3-1 med ett par minuter kvar var det som slutligen knäckte Käftis som inte orkar resa sig, så när Ola Wållringer blåste av matchen kunde Hoyzer äntligen göra säsongens första vågen framför hemmaklacken. Nu återstår tre matcher av seriespelet där vi möter de tre lag som gör upp om seriesegern. Om Hoyzer kan fortsätta på den inslagna vägen kan de inte räkna in några lätta poäng i de matcherna!