Om Hoyzer

Ur en giftig cocktail av öl, sprit och snusk uppstod den synnerligen ogenomtänkta idén om en fotbollsklubb. Initiativtagarna hade mer gemensamt i sitt intresse för stökig rock och obskyra filmer än något djupare fotbollskunnande, men 2005 ställde Hoyzer Boyz likväl för första gången ett lag på en grusplan utanför Farsta.

Lagnamnet lånades från den högaktuella Hoyzerskandalen, där den tyske domaren Robert Hoyzer fick klä skott för den största korruptionsskandalen i landets moderna historia. Klubbsymbolen blev en parodisk omarbetning av förbundsrepublikens vapensköld, i Hoyzers fall med örnen förvanskad till en gam, då den både är praktfull och har ett minst sagt dubiöst rykte. Därav Svarta Gamens Sportklubb (SGSK), som blev klubbens officiella prefix i och med föreningsbildningen. Där och då var det ingen som anade att Hoyzer snart skulle ta steget ut ur anonymiteten och skuggorna av korpfotbollens marginaliserade skumraskkvarter.

2008 expanderade fotbollsverksamheten med damlaget Hoyzer Girlz och samma år vann Hoyzer Boyz serien för första gången. Ännu en serieseger, ett par cupmästerskap och ett guld i den ökänt alkoholstinna mixlagsturneringen Ölbollen är annars klubbens största sportsliga framgångar. För handen på hjärtat har klubben alltid utmärkt sig mer vid sidan av fotbollsplanen än på den.

Sveriges snyggaste klubbmärke, Södermalms coolaste korplag, Sveriges stilsäkraste korplag…

Hoyzer är inte bara ett sammansvetsat kollektiv, utan framför allt ett starkt varumärke, ett topplag i Korpen på alla områden utom det sportsliga. Klubben har jobbat till sig något som bara kan beskrivas som kultstatus och har kammat hem tunga titlar som Årets lag på SvenskaFans, Södermalms coolaste korplag, och det välkända gamemblemet vann såklart tävlingen Sveriges snyggaste klubbmärke.

Dessutom förekommer Hoyzer frekvent i media, har kallats för Sveriges stilsäkraste korplag, men framför allt gång på gång ryckt ut för att försvara stadens grusplaner från plastepidemien som svept över landet. Numera tvingas lagen (under protest) spela på plastgräs, men grus, makadam och skrubbsår lever vidare i klubbens själ och hjärta, vilket manifesteras vartannat år med den internationella grusturneringen Hoyzer Cup. Vi är förmodligen världens sämsta storlag. Passionerade på plan. Engagerade utanför plan. Hybris på alla plan.

Passionerade på plan
Engagerade utanför plan
Hybris på alla plan

Men Svarta Gamen vilar aldrig. Tro inte att vi är mätta på framgångar eller bekväma med att stå still. Vi utvecklas alltid i någon riktning, syns och engagerar, når nya toppar och lågvattenmärken. På och utanför fotbollsplanen, i rampljuset likväl som i ett mörkt hörn på ditt lokala ölhak!