Hoyzergate: General Managern ger svar på tal

Efter en tids tystnad talade så Erasures Emil Bertz under gårdagen ut om förhandlingarna med ärkerivalen Hoyzer Boyz. Reaktionen lät inte vänta på sig. Vi fick till slut en pratstund med Hoyzers General Manager som ger sitt perspektiv på spelarhärvan.

Märkbart irriterad över att ha blivit tvungen att avbryta sin scoutingtrip på kontinenten tar Hoyzer Boyz mäktigaste man emot på sitt kansli. – Tio minuter, säger han och pekar på sitt armbandsur i titan och bling. Det är tydligt att vår tid är knapp och att det inte är värt att börja diskutera tidsramar med denne upptagne klubbledare.

Vad är dina reaktioner kring den sk Hoyzergate-affären?

Mina reaktioner håller jag för mig själv, men jag kan säga att det är beklagligt när uppgifter läcker ut medan förhandlingar pågår. Allt blir väldigt uppförstorat och spekulationerna tar snart över där fakta saknas. Jag är beredd att kalla det hela en tidningsanka. Nu valde ju Emil att gå till pressen och ge sin syn på saken, vilket är förståeligt med tanke på vilken uppståndelse det blivit. Men samtidigt hör det inte till vanligheterna att man kommenterar rådande förhandlingar, strandade eller icke.

Men ni för alltså fortgående diskussioner i hopp om att värva Emil Bertz från Erasure?

Vi har under flera års tid studerat Emil. Det är en intressant spelare som betyder mycket för det lag han spelar i. Självklart vill man ha en sådan i det egna lagets tröja, men det handlar om så mycket mer än vad den ena parten vill. Om Emil ska spela för Hoyzer ska han verkligen vilja det själv.

Bertz har ju setts träna med laget de senaste veckorna, t o m spelat träningsmatcher iklädd Hoyzerställ. Tyder inte detta på en snar övergång?

Det kan jag inte säga att det gör. Om ni tittat noga hade ni observerat att vi också haft andra spelare på provspel i laget, däribland ett par vi kommer att fortsätta titta på. Huruvida Emil ingår bland dessa får framtiden utvisa.

Emil hävdar att det lagts fram ett kontraktsförslag, men att det inte var acceptabelt från hans perspektiv. Kommer ni att försöka mötas på halva vägen och lägga fram ett nytt förslag?

Det förslaget vi lade fram var ett mycket generöst erbjudande som ställde de villkor som krävs i en affär mellan två ärkerivaler. En övergång måste vara definitiv och vi vill bara ha spelare som bär upp Gamens märke med stolthet och kompromisslöshet. Kanske har inte Emil de kvaliteterna. Det är på inget vis så att klubben står och faller med huruvida vi värvar honom eller inte – vi har som sagt andra kvalitetsspelare under observation. Och jag tror faktiskt att de är mer hungriga på att visa vad de kan än Bertz.

Han medger själv att Erasure har lockat honom med en ansvarspost i laget eftersom lagdynamon och målvakten Thomas är på väg att lämna klubben. Tror du detta ligger bakom den tveksamhet han ger uttryck för i intervjun?

Jag kan inte uttala mig om Emils känsloliv. Vad jag vet säkert är att han är en duktig fotbollspelare, målskytt och tillika varit lagkapten. Men om det räcker för att ta över en ledarroll är jag mer osäker på. Jag ser personligen honom inte som ledarmaterial vid sidan av plan, mer som ett föredöme på plan med sitt kreativa spel. Erasure kommer däremot garanterat sakna Thomas – det är en bra kille som symboliserat mycket av det som varit bra i den klubben. Utan honom vet jag inte vad som kommer att hända. Risken är att laget drabbas av spelarflykt och interna stridigheter. Dessutom är han en skicklig målvakt, och en bra keeper sägs ju göra halva laget. Den som tar över hans roll kommer att få mycket att styra upp med.

Det är lätt att tolka Emils kommentarer som en intern strid, att han söker sin identitet med hjälp av österländsk mysticism. Oroas du inte av att ni tittar på en spelare med böjelser för New Age och som inte vet vad han vill med sin fortsatta karriär?

Emil har rötter i Asien så jag ser det inte som särskilt förvånande att han låter sig inspireras av sitt kulturella ursprung. Vi dömer som bekant inte folk efter etnicitet eller religion i Hoyzer Boyz. Fotboll är på många sätt en strävan efter spirituell och materiell balans och en spelare behöver denna insikt för att bli så bra som möjligt. Men vi har alla olika sätt att uppnå detta. Därmed vill jag uppmuntra honom att söka sanningen och svaren om vad han egentligen vill i sitt inre – att han måste rannsaka sig själv om han vill fortsätta spela i ett lag som inför varje säsong är på gränsen till sammanbrott, eller i en storsatsande klubb med sikte på framtiden som Hoyzer Boyz.

Pressekreteraren harklar sig i bakgrunden för att göra oss uppmärksamma på att General Managerns dyrbara tid är ute. Vi lämnar Hoyzers liniment- och svettdoftande träningsanläggning med ett par frågetecken uträttade. Men Hoyzergateaffären har fortfarande en stor skylt med ”fortsättning följer” blinkande över sig och vi kommer följa upp varje tråd på vägen.

Tidigare läsning:
Erasure-Emil kommenterar ryktena
Kommentarer till Erasureaffären
Hoyzer värvar från ärkerivalen?