Spelarskandalen i Hoyzer: ”Han mår jäkligt dåligt just nu”

Hoyzer Boyz har profilerat sig som ett lag där livsstil och sport går hand i hand, men gårdagens avslöjande har tveklöst skadat trovärdigheten till klubbens holistiska helhetssyn. Lagkaptenen talar ut om spelarskandalen som hotar skada den goda relationen mellan Hoyzers trupp och hängivna supporters.

Läs om bakgrunden till spelarskandalen här

Hoyzers lagkapten Carlis är påtagligt dämpad då vi möter honom på klubbhaket Karlavagnen. Och det är inte bara sommarsäsongens hårda träningar och det minst lika hårda utelivet som satt sina spår. Han rynkar bekymrat pannan och vill inte alls hålla med om att den omtalade spelarskandalen skulle vara en storm i ett ölglas. Tvärtom menar han att en klubb av hoyzersk dignitet måste agera för att stoppa Olle i grind när det kommer till sådant som det nu inträffade.- Självklart är det ett fullkomligt oacceptabelt beteende. Jag förstår verkligen att våra anhängare är uppbragda över det inträffade. Som spelare i Hoyzer Boyz är det viktigt att vara ett föredöme för supportrarna. Hur skulle det se ut om dom kom på matcherna och försökte stötta oss spik nyktra utan att dricka Hoyzerbier? Det skulle vara katastrof. Sånt bedrägligt beteende får Erasure och deras minimala klack hålla på med.

Enligt lagkaptenen var det första gången han hörde något om det inträffade då artikeln publicerades på Grusplan. Inte heller någon annan i klubbledningen ska ha känt till något om spelarens problem. Nu har klubben dock reagerat. Frågan alla ställer sig är om detta kan rädda den uttalat goda relationen till supportrarna eller om det redan är för sent.

Lagkapten festar iklädd gamboa

– Direkt när jag fick höra om det inträffade så ringde jag upp spelaren i fråga. Vi hade ett långt, men samtidigt hoppingivande samtal. Jag kan säga att han mår jäkligt dåligt just nu och är väldigt skamsen över det inträffade. Truppen står bakom honom i den här svåra tiden, och hoppas naturligtvis att han snart ska vara vid sina sunda vätskor igen. Det handlar mycket om tålamod, både från oss själva och supportrarna. Men fortsätter det på det här viset kan det inte uteslutas att lagledningen tar beslut om avstängning eller andra straffåtgärder. Kanske tvingas klubben ta till professionell hjälp, men där har vår materialare Bubblan goda kontakter.

Kaptenen gör inga omedelbara kopplingar till de skrala sportsliga resultaten och att de skulle ha kunnat verka menligt på spelarens maltaptit. Däremot tar han själv på sig del i skulden:

– I egenskap av lagkapten känner jag nu när allt uppdagats att jag kanske borde ha sett tendenserna mycket tidigare. Spelaren i fråga dök ofta upp på de tidiga lördagsträningarna oförskämt pigg, med ett klart klingande skratt, normalstora pupiller och fräsch, stomatolmättad andedräkt. När han dessutom ständigt kom med ursäkter för att inte följa med oss andra på ett par öl efter träning borde jag ha sett det som ett rop på hjälp.

– Det är tragiskt att vi som har ansvarspositioner inom idrottsrörelsen är så dåliga på att uppmärksamma den här typen av problem. Oftast har man alltför stort fokus på det sportsliga och lagmässiga och det leder ibland till att människan där bakom glöms bort. Ska man försöka hitta något positivt i den här härvan här är det nog att jag fortsättningsvis kommer att försöka bli bättre på att läsa de här signalerna.

– Men hur man bemöter det varierar från fall till fall. Ibland kan det vara nödvändigt att vara hård – det är inte alltid nöjsamt att vara bakis på en måndagsmorgon, lika lite som en lårkaka känns skönt dagen efter match. Men det är del av att spela i Hoyzer. Andra gånger måste man försöka förstå spelaren för att kunna hjälpa. Han kanske kommer från ett frireligiöst hem eller har ett överdrivet kontrollbehov pga för hård potträning. Där är det mer tillämpbart med stöd och uppmuntran från omgivningen snarare än hårda tag och bestraffning. Men det är en i grunden bra kille och jag är övertygad om att vi tillsammans ska ta honom ur den här krisen. Ge det bara tid.