Laget utan namn tog hem Hoyzer Cup

Vädret visade sig från sin bättre sida denna sista lördag i sommarmånaden augusti. Pålsundsvallens grus lät sin gråa lyster bestänkas av solstrålarna som peppade temperaturen närmare uppåt 20-sträcket. Fyra inbjudna fotbollslag med olika kopplingar till värdlaget Hoyzer Boyz mönstrade planerna för att göra upp om historiens första Hoyzer Cup. Och det skulle i slutändan vara det mest anonyma laget som drog det längsta strået.

Hoyzer Cup började dock något kaotiskt med att de tilltänkta domarna inte dök upp, vilket skapade en del oreda innan man fick improvisera för att lösa problemet. Stopp i trafiken gjorde också att Hoyzerköket med falafel, korv och pitaburgare, samt naturligtvis stärkande drycker i form av Hoyzer Bier och Hoyzershots, kom igång först då de inledande matcherna startat. Sedan gick det bättre och gruppspelet bjöd över lag på jämt spel.

Utspisning av hungriga spelare och funktionärer mellan matcherna

Svarta Gamens lag Hoyzer Boyz mötte i sin första match ett kompislag från Ekerö, som i brist på klubbnamn inför turneringen fått heta Nomen Nescio FC, där latinet är en vardaglig beteckning för ”okänt namn”. Hoyzer var dock på spelhumör och stod för flertalet vackra mål och var bara decimetrar från att sätta ett par eleganta klackmål och överdrivet snygga passningskombinationer. Men det är rätt ohoyzerskt med så snygga mål och att förnedra sin motståndare. En odiskutabel 3-1-vinst blev facit och den hoyzerska hybrisen visste inga gränser.

Champagnelir när Hoyzer Boyz slår NNFC med 3-1

I andra matchen mötte man Långholmen FC, ett lag mestadels bestående av britter, som både gav prov på anglosaxisk furbo och ständigt fokuserande på domarens insats. Hoyzer lyckades inte ladda om från segermatchen mot NNFC, eller bemästra Långholmens snabba spelomställningar och föll med uddamålet 2-3.

Mäklarna fick gå hem tomhänta den här gången

Det stod tidigt klart att ett lag skulle få svårt att kvalificera sig till slutspelet. Mäklarlaget Real Estate Hustlers hade inte marginalerna på sin sida och fick se sig besegrade i match efter match. Hoyzer spelade oavgjort mot Tunga Vapen i en händelsefattig och mållös tillställning innan man ställdes mot då redan utslagna Hustlarna. En uddlös första halvlek av Svarta Gamens lag följs upp av en bättre andra där man till sist tämligen komfortabelt kunde ta hem matchen med 4-1 efter att lagets och turneringens målkung Ola Wiklander stått för ett hat-trick.

Mållöst mellan Hoyzer och Tunga Vapen

I semifinalerna ställs Hoyzer åter mot NNFC medan solnalaget Tunga Vapen tar sig an britterna i Långholmens FC. Ett tröttkört Hoyzer saknar skärpa och flyt i sin semi. Trots stunder av spelövertag blir det namnlösa laget för svårt och lyckas tack vare starkt defensivt jobb och en bra målvaktsinsats hålla undan och slå ut Hoyzer ur deras egen turnering.

Hoyzerkoppen inget för Hoyzer den här gången

Samtidigt är det dramatik på hög nivå på den andra planen. Matchen mellan Långholmen FC och Tunga Vapen slutar 2-2 efter full tid och straffläggning avgör vilket det andra finallaget blir. Långholmens målvakt storspelar dock och efter en kvalificerad räddning och en missad straff är också Tunga Vapen utslagna och slutar likt Hoyzer på en delad tredjeplats. NNFC och Långholmens FC gör upp om Hoyzer Cup.

Hoyzers yngsta supporter Elsa höll ett öga på sitt lag

Finalen visar på nerv och stundtals tillknäppt spel. Båda lagen har svårt att komma till ordentliga avslut och när så sker står två stabila målvakter i vägen. Frågan är om det är nerverna som spelar in eller bara den oerhörda prestigen i att spela om titeln som får britterna att tappa fokus, slarva med spelet och börja gnälla på de domslut de inte får med sig. NNFC fortsätter dock att spela boll och när de lyckas kontra in 1-0 är det inte helt orättvist.

Upprörda gester i Långholmen FC under finalmatchen

Långholmen ökar nu pressen men fortsätter trots flera tillsägelser att snacka istället för att spela och lyckas aldrig etablera någon beständig press mot ett taggat och mer fokuserat NNFC. Efter gruff och hårda ord synar en Långholmsspelare det röda kortet och en motståndare det gula. Större delen av resterande match spelas alltså med fem utespelare i varje lag. Men resultatet står sig också genom övertidsminuterna och Nomen Nescio FC står som lyckliga segrare i den historiska första Hoyzer Cupen.

Cupvinnare: Nomen Nescio Football Club

Långholmens FC står för ett lite tråkigt och osportsligt efterspel då merparten av laget gör en ”Ara” och vägrar medverka under priscermonin och i hyllningen av segrarna. NNFC är hur som haver värdiga mästare och innehavare av Hoyzerkoppen. Hoyzer vill tacka alla; publik, spelare, funktionärer och grillspecialister som var med och gjorde dagen till en minnesvärd hoyzersk folkfest. Nästa år ska pokalen hem till Gamboet!