Lennart Johansson hedersmedlem i Svarta Gamens lag

Svarta Gamens lag Hoyzer kan stolt presentera sin senaste medlem: ingen mindre än UEFAs hederspresident Lennart Johansson. Sveriges genom tidernas största dignitär i idrottssammanhang visar att hans stora kärlek till fotbollen råder hela vägen från den internationell toppnivå ner på något mer marginaliserad grusnivå.

För er som är födda under en sten och inte vet vem Lennart Johansson är kan nämnas att han är Sveriges mest inflytelserika idrottsledare genom tiderna, som utöver sitt livslånga och fortgående engagemang i AIK, mellan 1990 och 2007 var ordförande i UEFA samt vice ordförande i FIFA och sedan dess UEFA Honorary president. Världens i särklass främsta klubblagsturnering Champions League är Johanssons innovation och skötebarn.

Bland tavlor, diplom, hedersutmärkelser och klubbsköldar från all världens klubblag och nationer kommer snart också grusets Svarta Gam att pryda de smockfulla väggarna på kontoret i Råsundastadion. Hoyzer Boyz lagkapten Carlis Fridlund överlämnade hedersbetygelserna till en glad och hedrad Lennart Johansson och höll ett kort tal som också motiverar utnämnandet av Johansson som upplyft medlem i den anrika korpklubben.

– Det finns ingen person i detta lilla land som på ledarnivå gjort så mycket för fotbollen internationellt sett som Lennart Johansson. Men det som gör att han känns som klippt och skuren som hedersmedlem är hans personlighet och starka integritet; att han står med båda fötterna på jorden och skiljer sig på så vis från pamparna i en maktsfär som utåt sett mest tycks motiverade av egenintresse och pengar. Lennart motiveras liksom vi i Hoyzer Boyz och Hoyzer Girlz av sin fundamentala kärlek till fotbollen som sport och kulturfenomen. Vidare är han en person som alltid står upp för sig själv, sitt lag och sina kamrater, vilket är önskvärda hoyzerska egenskaper.

– Lennart är en inflytelserik kulturbärare som verkar för att fotbollen ska vara något positivt och förenande, oavsett om den spelas på världslagens och nationernas gigantiska fotbollsarenor, på grusstäpper i Centralafrika, eller dammiga grusplaner i Stockholmsförorterna. Kärleken till sporten är det som överbryggar gapet mellan fotbollsspelare i alla länder, mellan rika och fattiga, välbetalda proffs och oss som aldrig nådde hela vägen, idag är på väg utför på fotbollens bakgårdar och grusplaner med inslag av småsten och makadam.

Den officiella motiveringen lyder, liksom texten på hedersbetygelsen som överlämnades:
Hoyzer – Den Svarta Gamens lag välkomnar Lennart Johansson som hedersmedlem, för hans brinnande engagemang som en av fotbollens främsta kulturbärare, hans stora kärlek till sporten och som en oerhört cool personlighet och medmänniska.