Sifferexercis inför Hoyzers ödesomgång

Hoyzer Boyz missade genom förra veckans förlust mot San Marino möjligheten att undvika degradering helt på egen hand. I den dramatiska serieavslutningen ställs de fyra bottenlagen mot de fyra topplagen och en mängd olika scenarion kan både hjälpa och stjälpa Svarta Gamens herrlag. Hoyzernytt hjälper dig förstå bottenröran inför den sista, ödesomgången.

Sista omgången bjuder på stor dramatik i bottenskiktet där fyra lag gör upp om vilka två som åker ur och vilka som får förnyat kontrakt. Detta veritabla getingbo blir knappast mindre nervkittlande av att det skiljer tre poäng mellan femman och åttan. Alla lag kan alltså i teorin byta plats med varandra. Målskillnaden är också i det närmaste löjeväckande jämn, där tre av lagen har samma differens mellan gjorda och insläppta mål (-11) med undantag från tabelljumbon Ta En Kaka Stefan (TEKS) som är ett ynkans mål bättre med -10.

I nuläget är det bara fler gjorda mål som skiljer strecklagen åt. Sjundeplacerade Hoyzer Boyz har gjort minst antal mål i serien med sina nio och ligger av den anledningen efter Kvarnen United trots samma poäng. Förutsatt att TEKS inte tar poäng i sin match kan streckstriden till och med avgöras av vilket av dessa lag som förlorar med minst antal mål i sista omgången.

Buddha BK blev i och med förra veckans resultat klara seriesegrare och det är bara att lyfta på hatten och gratulera. De har tveklöst varit det stabilaste laget över säsongen. Vidare är de, tillsammans med fjärdeplacerade Ribba, enda lag vars tabellposition inte påverkas av resultaten i den avslutande serieomgången. Men båda lagen är i högsta grad delaktiga i bottenlagens öden. Buddha möter Kvarnen United som överraskande utklassade Ribba i förra omgången och för tillfälligt jumboplacerade TEKS möter just Ribba.

Det är i princip omöjligt att sia om hur dessa matcher kommer att arta sig. TEKS och Kvarnen är förstås piskade att åtminstone ta poäng medan motståndarna inte har något att direkt kämpa för, men å andra sidan inte heller har någon press på sig och kan spela ut registret. Ribba rasade som sagt ihop förra veckan och Kvarnen känner sig säkert stärkta av den utskåpningen även om man nu möter seriesegrarna.

Hoyzers motståndare Fiumelago har å sin sida fortfarande chansen att knipa andraplatsen och därmed befordras i seriesystemet, om nu den långvariga rivaliteten lagen emellan skulle vara tändvätska nog. På senare år har matcherna lagen emellan varit täta och målsnåla tillställningar och säsongens första möte var inget undantag. Fiumelago lyckades till slut få hål på Svarta Gamens förkämpar med ett lite otippat och inte särskilt hårt eller välplacerat långskott som ställde en delvis skymd Javelius i Hoyzermålet. Hoyzer har revansch att utkräva och en vinst skulle innebära att både San Marino och Kvarnen måste vinna sina matcher för att snuva Hoyzer Boyz på kontraktet.

Det finns också en teoretisk chans att Hoyzer klarar sig kvar i fyran även vid förlust, men det är som sagt avhängigt att TEKS förlorar sin match samt att Kvarnen United torskar dit med fler mål mot Buddha BK än Hoyzer förlorar med mot Fiumelago. Om TEKS däremot tar poäng tar de sig dock förbi och klättrar över strecket. Hoyzer kan vid oavgjort rädda kontraktet förutsatt att TEKS och Kvarnen förlorar, eller vid en extremt målrik lika-tillställning mot Fiumelago om Kvarnen (och TEKS) samtidigt kniper max en pinne.

Vid vinst för både Hoyzer och Kvarnen kan det bli en målskillnadsaffär dem emellan, där Hoyzer måste vinna med fler mål än Kvarnen (eller lika många om man bjuder på en osannolik målfest). Men bägge lagen kan också klara sig om San Marino kammar noll eller spelar oavgjort i matchen mot Lugano. I sådana fall gör San Marino TEKS sällskap ner i femman. Vidare är det med tanke på Hoyzers dåliga målskörd inte logiskt att man hamnar på samma poäng, målskillnad och lika många gjorda mål som Kvarnen. Men om detta skulle inträffa ”vinner” Kvarnen enligt regeln om inbördes möten.

Summan av kardemumman är att Hoyzer Boyz av allt att döma måste ta poäng för att klara kontraktet, men vill det sig riktigt illa kanske inte ens en seger räcker till, helt beroende på resultaten i de andra matcherna. Det kommer att bli en lång och kall kväll på Hökarängens BP innan serietabellen är slutgiltigt spikad och det är klart vilka som blir degraderade och vilka som får en ny chans i fyran nästa säsong.

Såhär spelas den sista omgången tisdag 8 oktober:
18:15 Lugano FC – San Marino
19:00 Hoyzer Boyz – Fiumelago
19:45 Buddha BK – Kvarnen United
20:30 Ta En Kaka Stefan – Ribba Grus