Hoyzer tiger om Stymhånet

Svarta rubriker ställde frågan om det brunnit i proppskåpet för IK Styms lagkapten då han skrikit ”Hoyzer” vid upprepade tillfällen under en match. Var det en medveten provokation från uppkomlingarna, eller ett sätt att försöka få feta rubriker genom att stjäla strålglans från Hoyzers erkänt starka varumärke?

Ifjol stack IK Stym ut hakan genom att kalla sig själva ”Korpens ansikte utåt” vilket gav svar på tal från Hoyzerhåll och därefter var ordkriget igång. Till sist beslutade man att göra upp på en grusplan, men bataljen rann ut i sanden, eller snarare snön, då kung Bore drog ut på vintern långt in i april. Därför var det många som befarade att artikeln om hur Stymkaptenen smädat Hoyzers goda namn skulle leda till ett nytt kallt krig mellan de båda klubbarna.

Men så hände absolut ingenting. Tystnaden gick nästan att ta på och på Hoyzernytt var det business as usual. Inga pressmeddelanden damp ner och när Redaktionen inte kunde hålla sig längre utan ringde upp spelande lagledaren Carlis Fridlund förnekar han också att det skulle vara någon sorts uttänkt strategi, där man satt munkavle på spelare och funktionärer. Själv verkar han allt annat än brydd av det inträffade och förklarar lite kort den hoyzerska hållningen:

– Jag kan inte uttala mig å klubbens vägnar då vi över huvud taget inte diskuterat det här. Men jag kan ju personligen bara konstatera att nyhetsvärdet är tämligen lågt. Vi skriker själva ofta och gärna Hoyzer av alla möjliga anledningar. Om nu vederbörande vill använda det som kraftuttryck ser vi det snarare som något positivt. Hoyzer berör och tydligen går han och tänker på oss så pass mycket att det blivit något av en fix idé han inte kan skaka av sig. Tror inte nån i vårt lag bryr sig nämnvärt om andra klubbar så till den grad att vi skulle använda dem som verbala slangbellor.

Men verkar det inte som att Stymspelaren i fråga har nåt personligt emot just Hoyzer?
– Jag har träffat honom som hastigast och tyckte att han liksom de andra i laget verkade trevliga och fick inte intrycket av att han var så fixerad vid Hoyzer.

Varför tror du då att han säger att han använder ”Hoyzer” som en slags smädelse?
– Kanske har det att göra med tyska språkets kärva karaktär. Det låter rätt så hårt och grovt: ”Ich liebe dich” framstår mest som ett dödshot och namn som Schweinsteiger som värsta förolämpningen. Kanske är det samma sak med Hoyzer? Där är ju norskan raka motsatsen, då allt låter roligt och gulligt. När vårt norgeproffs Bjornar Berger ryter ”jeg skal knuse deg!” vill man ju bara ge honom en kram.

Vad blir det för efterspel kring det här?
– Äsch, det här är nog mest en tromb i ett ölglas. Inget som bekommer oss nämnvärt. Dessutom har vi en ny säsong att förbereda oss för. Det gick ju rätt risigt ifjol, så vi är revanschsugna och har inte tid att öda energi på vad andra säger och tycket. Vi är alltid bäst vid sidan av det sportsliga, men i år vill vi göra oss själva rättvisa genom att vara så bra som vi faktiskt kan vara på en fotbollsplan om vi är samspelta!