Ketchupeffekten!

Sex omgångar höll Hoyzer Boyz rekordlånga måltorka i sig innan förra veckans efterlängtade vinst. Frågan inför onsdagens match var huruvida målgörandet och trepoängaren var en tillfällighet eller om ökenvandringen är över.

Efter förra veckans 2-1 seger mot tabelljumbon Team Fabulator sade belackarna att Hoyzers spel inte skulle räcka mot bättre motstånd. Frågan var således hur det nya spelsystemet skulle stå pall då defensiven sattes på hårdare prov. Och skulle offensiven lyckas få hål på ett tätare motståndarförsvar?

Nu visade det sig vara ett åderlåtet Din Bil helt utan avbytare som mönstrade Hökarängens grus och kanske var svårighetsgraden inte så mycket högre än i den föregående matchen, även om tabelläget visar annorlunda. Efter en darrig inledning med mycket felpass kopplar Hoyzer Boyz greppet och släpper det inte förrän Lars Gådeby överlistar motståndarmålvakten.

Där och då släpper dock laget det nämnda greppet. Motståndarna kan utnyttja ett felpass centralt, ställer om snabbt och det är utjämnat till 1-1. Lyckligtvis återtar Hoyzer initiativet både på plan och målprotokollet efter att Anton Knopff hittat Albin Hagberg med en perfekt krosspassning. Målvakten kommer ut snett och Albin kan iskallt lobbnicka bollen i mål!

Men återigen är det som att Hoyzer slutar spela när de får ledningen. Tämligen omedelbart kan Din Bil kvittera igen efter att de gulsvartas försvar blivit för bolltittande och missat markeringen centralt framför mål. Däremot börjar det bli uppenbart att motståndarna mattas och Hoyzer får mer och mer boll. Däremot är passningstempot för lågt rörelsemönstren i offensiven otajmat och passningarna för dåliga. Bäst chans till ett ledningsmål innan paus har Johan Wikström som från nära håll dundrar bollen i ribban.

Efter paus ser spelet bättre ut och det ger snabbt utdelning. Hårt jobbande Albin lyckas trockla sig igenom motståndarförsvaret och placerar in 3-2-målet. Denna gång behåller laget skärpan och ett par minuter senare kan även Lars sätta sitt andra mål då han skallar in en nickskarv i nätmaskorna. Domaren verkar dock vilja bjuda in Din Bil i matchen igen då han visar ut lagkapten Berger för att han tjuvat några meter i ett byte. Inkonsekvent då samme domare oftast brukar säga till en gång ifall ett lag slarvar i bytena.

Men Hoyzer Boyz mångåriga vana av att dra på sig onödiga och, som i det här fallet, märkliga kort har ett penalty kill som sällan bjudit motståndarna på mycket. Istället är det Svarta Gamens förkämpar som vaskar fram de vassaste lägena att punktera matchen. Väl fulltaliga dröjer det dock inte länge innan femman kommer. Per Levin får en boll på djupet ner mot sidlinjen, men då medspelarna är sena med att fylla på slår han på vinst eller förlust in den på mål från obefintlig vinkel. Målvakten är inte alls med på noterna och får se bollen slinka in tätt intill hans första stolpe.

Hoyzer spelar sedan mer eller mindre av matchen och när slutsignalen ljuder har laget som haft så svårt att göra mål vunnit med 5-2. Även belackarna måste inse att målkrampen har släppt, vilket är minst lika viktigt som segern i sig. Efter en skakig första halvlek tog Svarta Gamens herrar över totalt i andra och klättrar med segern upp ovanför nedflyttningsstrecket i tabellen. Vinsten var också välbehövlig efter de senaste veckornas tränarkaos och spelsystemskifte. Coach Knopff fick som grädde på moset dessutom kröna sin comeback med tre målpass. Smolk i bägaren att en av matchens främsta, tvåmålsskytten Albin Hagberg, fick bryta med bara minuter kvar av matchen med en befarad fotskada.

Tänk att några mål kan göra skillnad så till den grad att vi fick se en klassisk ketchupeffekt. Det märks att ångesten har släppt, att Hoyzer Boyz tycker att det är kul att spela fotboll igen och nu törs vi drömma om en stabil, lagom intetsägande mittenplacering!