Efter fiaskot: Vem ska avgå?

Det har sedan en längre tid ryktats att Hoyzer Boyz sparkar sin tränare med omedelbar verkan. Inga konstigheter egentligen, med tanke på säsongens sportsliga bottennapp. Varför har det inte skett tidigare? För att gå till botten med tränarfrågan och övriga krav på avgångar har vi pratat med de ytterst ansvariga.

Sista ordet om Hoyzer Boyz osannolika resultatmässiga ökenvandring lär inte vara sagt. Det måste nästan ses som en form av prestation i sig att trots tappra försök ha lyckats gå igenom en hel säsong utan att ta en enda poäng. Hur går man vidare efter ett sportsligt magplask av den här magnituden? Vem bär ansvaret för fiaskot? En handlingskraftig sportslig ledning borde kanske ha agerat tidigare och bytt ut tränaren, för det finns ju inte på kartan att en tränare får behålla jobbet då laget underpresterar i den omfattning som skett.

Men när vi pratar med klubbens och lagets ytterst ansvariga, SGSK Hoyzers ordförande John Hardy Hollingworth och Hoyzer Boyz sportchef Bjørnar Berger, är det allt annat än självklart att tränaren ska sparkas. Det tycks nämligen figurera olika uppgifter om huruvida klubben ens har någon tränare. Sportchef Berger försöker förtydliga turerna kring tränarrollen:
– I och med att vi officiellt inte har haft någon som har jobbat som tränare i år är det ett lustigt rykte att vi ens skulle ha en tränare att sparka. Efter att först Lars Gådeby, sedan Marco Ortolani och undertecknad gjorde sin sorti från tränarjobbet efter säsongen 2018 var det ingen dom ville ta jobbet. På försäsongen ryktades det om att nya målisen Ivan Alushkin var aktuell, liksom Mia Högberg, och att Carlis Fridlund ville vara med. Men när allt kom till kritan har platsen stått tom den här säsongen.

Efter ett sånt här år är det ingen tränare som hade fått sitta kvar

Fast vem har tagit ansvar för lagets spel, taktiken och träningsupplägget om ni inte har haft någon tränare eller tränargrupp?
– Vi kom väl överens om en form av kollektivt ansvar för taktik och coachning på matcherna. Själv tog jag lite mer tag i matchcoachning då jag blev skadad inför de sista matcherna, men då var det svårt att vända förlusttrenden. Men det är klart. Efter ett sånt här år är det ingen tränare som hade fått sitta kvar.

Vad är ditt ansvar som sportchef?
Själv är jag ju självkritisk till att ha satt ihop en trupp som inte var redo för nivån, och där det var för många som bara var med ”på papperet”. Det är inte säkert att jag är kvar i jobbet nästa säsong, det känns som jag har gjort mitt i rollen som sportchef och att det nog är dags för andra och ta över. Jag tycker inte det är på min plats att peka finger åt någon. Men det ligger i korten att jag personligen vill ställa min plats till förfogande. Sen är det i ytterste grad styrelsens ansvar. Dock är ju rollen som Sportchef inte något vi kan ha vakant. Det gäller även tränarrollen…

Klubbordföranden Hollingworth är inne på samma tankar då tränarfrågan kommer på tal:
– Här sparkas nog ingen tränare alls, mest för att tränarrådet redan upplösts under våren, så vi har liksom ingen att sparka! Men det är klart att vi för dialog med sportchefen om hur han ser på året som varit och vad han hade kunnat göra annorlunda. Men avgå, nä, det får i så fall vara självmant. Jag kommer aldrig att kräva någons avgång, det ligger lite i sakens natur att om jag ska börja kräva folks avgång kanske jag måste se till min egen insats också och det har jag ingen riktig lust med.

Ska någon ställa sig i skamvrån så är det väl jag själv

Men vem tar då ansvaret för att det har gått så dåligt?
– Det svaret är så långt att du nog får slut på bläck i pennan, min vän. Jag ska inte sitta här o peka finger åt någon, men det finns ju spelare som inte ens behagat dyka upp på en enda match. Det är väl de enda som inte kan klandras, förutom ifall de tror sig ha kunnat göra någonting bättre än vissa som slet och kämpade trots brist på både skicklighet och talang.

– Ska någon ställa sig i skamvrån så är det väl jag själv då. Kanske inte för att jag spelade så dåligt, utan var snarare var en av de bättre spelarna. Men jag borde väl klivit in och styrt lite mer med hela handen nu när tränarrådet föll bort så tidigt. Och kanske borde jag kunnat få några andra att höja sig lite till. Men det ska man också veta, att det är nästan omöjlig att sminka en gris, så är det ju.

Menar du på allvar att ingen ska avgå, trots fiaskosäsongen?
– Om någon, sponsor eller medlem, är så pass upprörd att de kräver någons avgång så säger jag det jag redan sagt. Jag ställer min stol till förfogande om det önskas. Jag sitter inte här av någon sorts storhetsvansinne och maktfullkomlighet utan jag sitter här för att jag tror och hoppas kunna göra något bra för någon. Sen finns det ju mycket annat på en säsong än ett herrlags matcher. Vi har ett fantastiskt damlag som stod för flera fenomenala insatser. Lite tröttsamt faktiskt att media inte kan fokusera lika mycket på deras framgångar som herrarnas förluster. Men mörka rubriker säljer väl bättre antar jag.

Vi har förgäves sökt Hoyzer Boyz tränare för en kommentar…