Hoyzer brände guldläge

Näst sista omgången bjöd på dramatik i toppstriden. Hoyzer bjöds mer eller mindre på en matchboll och hade chansen att spela hem serien. Men man drababdes av guldfrossa och i slutänden blev ingen av kandidaterna till seriesegern vinnare denna kväll.

Årets bästa plan dukades upp för den näst sista omgången, då Hoyzer intog Gubbängens grus. De flesta var där i god tid och bevittnade huvudkonkurrenten Countryside Alliance, som enligt planen liksom Hoyzer skulle ta en trea mot ett bottenlag. Men en stabil 3-1-ledning för CA förvandlas till oavgjort efter en heroisk upphämtning av FC Stolpskott. Resultatet innebar sålunda att Hoyzer i princip kunde ta hem seriesegern genom vinst mot jumbolaget Bajen Fans.

Men de grönvita visade att de inte skulle ge sig utan strid. Förvisso har de inte mycket boll eller kreativt spel, men är snabba i omställningarna och lyckas ett par gånger sticka upp i farliga kontringar efter att Hoyzer fyllt på med mycket folk framåt. Gamens lag äter sig långsamt in i matchen men då, liksom så många gånger förr, får man en rejäl kalldusch man kan tacka domaren för.

Hoyzers hårdföre back Daniel Sannum gjorde en bra comeback efter sin skada, men är lika oförstående som resten av spelarna då domaren trollar fram en straffspark ur ingenting. Bajenspelaren gör inget misstag och sätter det rätt så ologiska ledningsmålet bakom Niclas Josefsson i Hoyzerburen.

Hoyzer kämpar på och tar över alltmer. Ola Wiklander förlöser slutligen glädjen inom de egna leden då han påpassligt är framme och rakar in en studsande boll från nära håll. Dessvärre ådrar han sig en skada i samma läge men kan efter omplåstring slutföra matchen. Hoyzer Boyz fortsätter skapa lägen men bolljäveln vill bara inte in.

Bajen Fans fortsätter att försöka kontra sig till lägen, men lyckas sällan hålla bollen inom laget. Farligast är när bägge Hoyzerbackarna går på samma spelare och lämnar två vittröjade soprena framför mål. Men hemjobbande mittfältare hinner hem och lyckas täcka undan avslutet. Oavgjort står sig till halvtidsvilan trots att Bajen tvingas spela med en man mindre efter en av många avsiktliga hands.

Hoyzer Boyz ökar takten i andra halvlek, men saknar det där extra samtidigt som oflytet håller i sig i de avgörande lägena. Hoyzer jublar för tidigt då domaren blåser för mål efter en inspark som letar sig in i nätet, eventuellt via en Bajenspelare. Men vid närmare betraktelse konstateras att domaren blåst felaktigt i pipan och pekar för inspark.

Ett par kommunikationsmissar i backlinjen föranleder lägen för Bajen där Niclas står för ett par kvalificerade räddningar. Men återigen bjuds motståndarna på ett mål. Denna gång kan en ensam Bajenspelare i duell med tre Hoyzerspelare peta in bollen som med knapp styrfart tar sig över mållinjen. Ett billigt mål vi gärna klarat oss utan.

Men Hoyzer tar över alltmer av bollinnehavet och chanserna låter inte vänta på sig. Bajen Fans drar på sig ytterligare en femminutersutvisning och ganska omgående sitter kvitteringen i nätmaskorna. En frispark fem meter utanför offensivt straffområde skapar oreda framför Bajenmålet och till sist söker sig bollen för en gångs skull in i mål. Hoyzer fortsätter att skapa lägen, men varken Ola, Bjornar, Jocke, Carlis, Per eller Robban lyckas sätta sina målchanser. Antingen står målvakten eller målställningen i vägen.

Slutforceringen skapar också en del luckor bakåt och då Niclas går ut för att avvärja en kontring sänker han också Bajenspelaren. Domaren tvekar inte och visar med visst belägg upp det röda kortet och Hoyzer tvingas till målvaktsbyte och spel med en man mindre de sista minuterna. Men resultatet står sig och Hoyzer tangerar CA:s bedrift genom att tappa poäng mot ett bottenlag, knappast godkänt för lag med guldambitioner.

Hoyzers levde upp till klubbens inofficiella måtto ”Sämst när det gäller” men kan trösta sig med att detsamma som så många gånger förr kan sägas om rättskiparens insats, liksom de andra topplagen. Countryside och Hoyzer Boyz fick med sig en pinne samtidigt som Fiume Lago definitivt spelade bort sig från guldstriden då de föll mot Södermalms SS. I sista matchen möter Hoyzer Fiume Lago samtidigt Countryside Alliance möter FC Vantör. Bägge lagen tycks ha drabbats av guldfrossa och får dessutom klara sig utan viktiga avstängda spelare. Allt tyder på en dramatisk upplösning som ingen grusfotbollsälskare vill missa.