Bitterljuv poäng för Hoyzer Girlz

Det var ett renodlat bottenmöte mellan två lag i desperat behov av såväl mål som poäng, där duellanterna blott mäktat med varsitt mål och varsin nolla i poängprotokollet. Symptomatiskt nog blir det en mållös tillställning, där Hoyzer Girlz var närmast seger. Spelarna hade svårt att glädjas åt den första poängen som beskrevs som just ”bitterljuv”.


Det var ett i det närmaste övertaggat Hoyzer Girlz som mötte upp inför bottenmötet mot Bollklubben, det enda lag man tack vare färre insläppta mål har bakom sig i tabellen. Efter en vårdag som bjudit såväl regnskurar, strålande sol och snålblåst tycktes vädret ha fastnat för de sista två inslagen. Sol och blåst kanske inte nödvändigtvis är en fotbollspelares bästa vän när det kommer till avståndsbedömning och precision, men för publiken var det ett ypperligt tillfälle att avnjuta korpfotboll så som den skall beskådas, dvs på grus och med Hoyzer på ena sidan av plan.

Matchen börjar trevande, där Girlzen har svårt att hålla i bollen och få linjer i spelet. Det är uppenbart två lag med ärrat självförtroende som desperat letar efter det vägvinnande spel de vet finns inom dem. Det stressas och ser lite tveksamt ut, men efter att några Hoyzerspelare visat vägen genom att kliva in rejält i duellerna och försöka få igång snacket på plan, tar de gulklädda över alltmer. Dock har man fortsatt svårt att skapa farligheter. Den bästa perioden i första halvlek är en serie fasta situationer i jämnhöjd med Bollklubbens straffområde, efter ett antal mer eller mindre desperata rensningar. Men det blir aldrig riktigt farligt. Mållöst i halvtid, således.

Hoyzer Girlz snackar i pausen om att få igång snacket och peppet på plan, där det långa stunder varit tyst som i kyrkan. Det ser också bättre ut i andra halvlek, då Svarta gamens damer får bättre längd i anfallen, tar fler löpningar, spelar mer aggressivt och vinner fler bolldueller. Bollklubben håller fast i sin taktik som från minut ett är att lyfta långt och hoppas på misstag i Hoyzers backlinje, men där går de bet mot den hoyzerska försvarsmuren. Lollo Jonsson som fått stå sysslolös hela första halvlek har lite mer att styra upp, men ställs inte på hårdare prov än att plocka några otäcka studsbollar och hockeyslajda för att täcka ett avslut tätt utanför sin högra stolpe.

Girlzen börjar skapa målchanser, men saknar det där sista, värderar lägena lite ojämnt och har oflyt då bolljäkeln ständigt tycks styras bort ifrån målet istället för mot detsamma. Anna Fernlund har ett friläge där Bollklubbens målvakt tvingas till en bra brytning via en vältajmad utrusning. Samma spelare har strax därefter ett stenhårt närskott som går tätt över ribban. Födelsedagsbarnet Sofie Jacobsson är millimeter från att få tån på ett inspel och kunna stöta bollen i mål, Petra Åslund lyckas inte få ner bollen då hon får träff på huvudet efter en bra slagen hörna, Hedvig Westlings skott fastnar gång på gång på täckande motståndare och Azra Osmancevic har ett avslut som Bollklubbenbacken sånär styr i eget mål.

Det är inget snack om att Hoyzer Girlz är närmast ett mål och en välförtjänt seger, men ju mer tiden rinner ur domarens timglas, desto mer stressat blir spelet. Något som inte minst märks på ett antal missriktade insparkar och hörnor i slutminuterna. När matchen blåses av är det ingen i Hoyzer Girlz som jublar över säsongens första poäng. Detta var en match man borde ha vunnit, men oflytet och ineffektiviteten hos ett lag som haft en tuff säsonginledning var tämligen påtagligt. Först när Sofie bjuder laget på sin födelsedagstårta börjar tjejerna se något ljusare på att åtminstone ha spräckt den förhatliga poängnollan. Nu har Hoyzer Girlz både gjort mål och tagit poäng 2011 – nu går vi för seger!