Flashback – Hoyzer Boyz säsong i backspegeln (del 2)

I vanlig ordning har försäsongen tagit vid där den gångna säsongen slutade i Svarta Gamens lag. Redaktionen dröjer sig dock kvar ett tag till i det förflutna, men ser också på klubbens framtida potential. Vi fortsätter tillbakablicken över den gångna säsongen. Denna gång genom att bryta ned den bullriga lagmaskinen i dess minsta delar. Fokus på spelarna, således!

Hoyzer Boyz är kanske världens sämsta storklubb. Ett tvättäkta korpgäng med hybris och storhetsvansinne som skulle få vilket världslag som helst att rodna. Prövningarna detta år har som alltid varit många för det hoyzerska kollektivet, likväl för de enskilda spelarnas mentala och fysiska hälsa, men jag vill ändå se årets säsong som ett steg framåt för laget Hoyzer Boyz.

Från början var det av nödvändighet man tog beslutet att fotboll på Hoyzervis skulle tillämpas enligt modellen ”lagmaskin”, då man enbart genom samspel och en gemensamt anammad spelidé kunde utmanövrera individuellt skickligare motståndare. Nog har maskineriet hackat, hostat, råkat ut för enstaka motorstopp och tekniska haverier. Men större delen av tiden tar den oss framåt, stundtals både raskt och mjukt, men oftast trögt och makligt på guppiga vägar med buller och bång. Dock framåt!

Men det ligger lite i lagets natur. Hoyzer Boyz är något utöver ett ordinärt lagbygge; ett socialt experiment, en livsfilosofi, ett holistisk fenomen där klubben är något större än summan av delarna. Som fotbollslag är den renaste formen av trial and error, av ständig rekonstruktion och förnyelse. Talang får stå tillbaks för engagemang, fotbollskunnande för klubbkänsla, tvåfotsdribblingar för inställning. Det är socialism och individualism i en ohelig omfamning, där alla får göra vad de vill så länge det gynnar laget.

Det är egentligen ett smärre mirakel att klubben fortfarande existerar, att den uppnått någon sorts jämvikt där ett gäng tjurskalliga och psykiskt oberäkneliga individer med så skilda kompetenser och inkompetensen i fotbollskunnande trots allt lyckas förena sig och dra åt samma håll. Därför är det tämligen logiskt att vi i den andra delen av årets tillbakablick fokuserar på den hoyzerska lagmaskinens minsta men ack så viktiga komponenter, dvs spelarna själva!

1 Niclas Josefsson (mv)
Hoyzers burväktare har varit en stabil sista utpost under hela säsongen, dessutom en vattenbärare vid sidan av planen. Niclas har tagit tydliga steg framåt vad gäller spelet med fötterna och snack med utespelarna, vilket skapat bättre trygghet i hela Hoyzer. Har ofta räddat laget då det sett darrigt ut i defensiven.
0 mål, 1 assist

2 Emil Kaneko Bertz (mf)
Emil är en spelare som besitter ett imponerande register, som alltid kämpar och sliter, men som inte kommit till sin fulla rätt som poängspelare i år. Kanske beror det på bristande träningsnärvaro, kanske dåligt psyke, kanske bristande förståelse i hur man läser taktiktrådarna på forumet.
1 mål, 1 assist

4 Oscar Hallberg (mf)
Oscar har inte spelat några seriematcher och kan därför inte bedömas.

5 Micke Ek (mf)
Vi har tyvärr fått se färre framträdanden från lagets nummer fem än vi är vana vid. Är något opolerad i sin spelstil, men kompenserar detta med en närmast frenetisk kampvilja, som dock kan leda till att han förivrar sig.
0 mål, 1 assist

6 Ola Wiklander (a)
Lagets måltjuv inledde säsongen precis som vanligt med att göra mål ur alla möjliga och omöjliga vinklar. En mardröm för motståndarna att möta med sin irrationella spelstil, men är beroende av att få skapliga bollar att jobba med. Hade behövts under hösten då det kändes som att offensiven kört fast, men fick som bekant kliva av säsongen tidigt efter en allvarlig skada.
7 mål, 1 assist

7 Carlis Fridlund (mf)
Kapten har haft svårt att komma i full matchform efter sviterna av sin korsbandsskada, men har bevisat att kämparglöden är intakt på gränsen till övertändning. Blir knappast snabbare med åren, men borde kunna höja sig ett par snäpp med fler matcher och en rejäl försäsong i kroppen.
1 mål, 1 assist

8 Hans Håkanson (mf)
Hasse har stundtals haft svårt att hitta rätt i placeringarna i sin svårbemästrade balansspelarroll. Har viljan, tekniken men inte alltid orken att täcka de stora ytorna som krävs på innermittfältet. Skulle må bra av lite mer träning. Är dock alltid stabil och imponerar med sin inställning och ett bra närkampsspel.
0 mål, 1 assist

10 Klas Jonsson (a/mf)
Hoyzers ständige poängkung är nästan lite för viktig för lagets eget bästa. Om Klas har en bra dag har Hoyzer Boyz detsamma. Opererar över enorma ytor, gör sina medspelare bättre men är samtidigt en renodlad matchvinnare. Besitter ett kunnande som ingen annan kan mäta sig med, men tappar emellanåt humör och fokus. Stod för en lysande vårsäsong, men hade liksom resten av laget svårt att glänsa under den tunga hösten.
8 mål, 3 assist

12 Mikael Edgren (b)
Michelle har haft ett tufft år och tvingades kliva av tidigt i serien pga sin efterhängsna fotskada. Hann dock i vanlig ordning med att sätta sin prägel på backlinjen med såväl sina säkra brytningar, sitt ojämna passningsspel som ett själviskt men fullt befogad mål på straff. Gjorde sedan ett gediget jobb från sidlinjen som coach.
1 mål, 0 assist

15 Bjørnar Berger (b/mf)
Ett Hoyzer utan Bjørnar är lite som en båt utan köl. Ger en stabilitet åt laget som få andra kan uppbåda, oavsett om han spelar på mitten eller i backlinjen. Hade det lite tyngre under hösten pga dålig träningsnärvaro och skadekänningar, men stod också för flertalet starka insatser och en handfull mål från sin defensiva position.
3 mål, 0 assist

16 Albin Hagberg (mf/a)
Vi har inte fått se så mycket av Albin som vi kanske önskat. Har stått för starka insatser i samtliga inhopp, men har inte riktigt hittat sin position i laget. Här finns mycket potential att ösa ur och vi hoppas på mer Albin 2012!
1 mål, 1 assist

17 Marco Ortolani (mf)
Hoyzers italienske kantspringare gör mycket hårt arbete i det tysta, men är också mycket skicklig med bollen. Han är förmodligen en av dem som springer mest i laget och man kan önska att han skulle få passningarna på foten lite oftare. Måste snacka mer/högre på plan, så kommer säkert detta att lösa sig till nästa säsong.
0 mål, 1 assist

21 Per Levin (mf)
Per har inte kunnat träna fullt så mycket som vi är bortskämda med, vilket tyvärr märkts på match. Har löpstyrkan och en god speluppfattning, men måste jobba kontinuerligt med teknik och förstatouch för att få ut maximalt ur sitt spel. Stod för en stark vår med ett drömmål i premiären, men hade liksom lagkamraterna det tufft under hösten.
1 mål, 1 assist

22 Tim Nellfors (mf)
Tim kom bara till spel två gånger under säsongen, men bidrog med energi och teknik till sina medspelare. Är en duktig tvåvägsspelare som skulle vara intressant att se efter en rejäl försäsong med laget.
1 mål, 0 assist

25 Anders Gunnarsson (b)
Anders återkomst i Hoyzer Boyz hade knappast kunnat bli mer lyckad, då han bidragit med stabilitet och lugn i backlinjen. Besitter en spelförståelse som få medspelare kan tävla med, men kan ibland bli lite ivrig och glömmer att se sig över axeln som sista utespelare. Har förutom ett gediget defensivt arbete varit en av de bättre poängspelarna i laget, vilket är anmärkningsvärt för en utpräglad back.
1 mål, 3 assist

30 Jimmie Hellström (mf/b)
Jimmies försäsong lovade gott, men vi fick vänta till sista matchen för året innan han presenterade sig på riktigt. Blev målskytt i sitt första byte, vilket gör oss nyfikna på vad en hel säsong skulle kunna utmynna i.
1 mål, 0 assist

31 Marcus Hedman (mv)
Lagets andrakeeper fick göra två inhopp under säsongen och skötte det riktigt bra. Är relativt oprövad som målvakt, har mycket att jobba med, men en stark vilja och stor utvecklingspotenital. Dessutom ett stort stöd till laget också vid sidlinjen.
0 mål, 0 assist

47 Magnus Alakangas (mf/a)
Det är tufft att kliva in som tilltänkt målgörare i ett lag som under hösten famlat efter ett vägvinnande offensivt spel, men Magnus kommer garanterat att bli en stor tillgång framöver Liksom för Fridlund har större delen av säsongen spolierats av ett trasigt korsband. Åter på gruset har han visat på gryende form, men har inte alla gånger varit helt samspelt med lagkamraterna.
1 mål, 2 assist

66 Jacob Zocherman (mf/b)
Med Jacob på innermittfältet har Hoyzer tillförts en dimension. Är bolltrygg, aggressiv och jobbar över stora ytor. Har trots förhandstipsen och sitt latinska temperament sluppit röda kort och är förmodligen den Hoyzerspelare som oftast vinner sin bollduell, men borde kunna få ut mer av sitt fina tillslag.
1 mål, 0 assist

77 John Hollingworth (mf/b)
John Hardy förkroppsligar på många vis det hoyzerska med sin hundraprocentiga inställning och opolerade spelstil. Är en god bollvinnare, men ojämn i passningsspelet och har en tendens att dra på sig onödiga kort, vilket gjort honom till lite av lagets bad boy. Tappade en del energi i samband med sin diet och vita period i slutet av säsongen.
0 mål, 0 assist

86 Andreas Backlund (b)
Andy var sista spelare in i truppen, under villkoret att han skulle skola in sig i backlinjen. Detta har han gjort med bravur, även om han själv aldrig skulle erkänna det. Har stått för genomgående stabila insatser under året och torde kunna ta ytterligare steg i sin utveckling, då han besitter bra grundteknik och snabbhet, men måste jobba på passningsspelet.
1 mål, 0 assist

87 Jonny Wiederholm (b)
Jonny har inte spelat några seriematcher och kan därför inte bedömas.

Missa inte första delen av årets tillbakablick