Från toppen till botten

Storpubliken hade hoppats på ett trendbrott då Hoyzer Girlz i förra omgången tog sig an TGC. Istället blev det ännu en i raden av solklara förluster. Vad kan Svarta Gamens damer göra för att rå på onsdagens motståndare BK Benbrott?

I våras spelade Hoyzer Girlz drömfotboll och med fem raka segrar var laget en het kandidat till seriesegern. Vad som hände sen är ett mysterium. Efter fem raka förluster är Girlzen istället inblandade i striden kring nedflyttningsstrecket. Lagets eldsjäl och kapten Tara Svensson försöker svara på varför laget klappat ihop så totalt och vad som måste ske för att vända det sjunkande skeppet.

Till att börja med – hur går tankarna efter förra veckans match, 0-3 mot TGC?
– Vi hade snackat ihop oss taggat till och ville verklig kamma hem segern, men vi gjorde inte som vi sagt att vi skulle vilket resulterade i en katastrof. Den här matchen var visserligen betydligt bättre än de tre föregående, så kanske den ändå var början till något nytt och framgångsrikt?

Fem raka vinster har följts upp av lika många förluster. Hur förklarar du raset?
– Det finns många anledningar till vändningen. Från början var vi en stark trupp. Vi hade nästan ett helt lag extra som avbytare. Alla ville spela! Efter sommaren har det varit katastrofalt usel närvaro för vissa i truppen. Vi vet att matcherna är på onsdagar och borde planera livet därefter. Vissa i laget har gjort detta, men en del har glömt hur viktigt det är i en lagsport att man engagerar sig och deltar. Sen verkar det vara så att om det går bra för Hoyzer Girlz så går det dåligt för Hoyzer Boyz. Så nu verkar det slagit om, som en förbannelse att Hoyzer endast kan ha ett framgångsrikt lag i taget.

Ni har tappat det mesta av det fina spel ni hade i våras för att mest tjonga långt på en ensam forward. Vad beror det på?
– Jag håller med. Vårt spel är som bortblåst! Jag tror att de tillit och kommunikation mellan backlinjen och mittfält måste bli bättre. Mittfältarna står oftast och trängs med backlinjen och då blir forward väldigt ensam. Den senaste matchen pratade vi om att vi inte ville se långbollar, men det blev inte som vi tänkt. Vi följer inte taktiken! Vi har en vision men vägen dit är rätt krokig och brokig.

Hur resonerer ni kring att ha drabbats av måltorka samtidigt som ni släpper in rejält med mål bakåt?
– Vi litar för mycket på att våra bästa målskyttar ska rädda matcherna vilket har gjort delar av laget passivt framför motståndarnas mål. Vissa av målen som gått in har varit riktiga turmål för motståndarna. Sedan har vi släppt in en del för att vi är för passiva och backar i försvaret, att ingen går på motståndaren. Och så tittar vi för mycket boll och inte på motspelarna.

Nu är ni i högsta grad inblandade i bottenstriden. Hur vänder Hoyzer Girlz den negativa trenden?
– Genom att fler i laget kommer till match och på träningar. Vi behöver bättre kommunikation och att alla kommer till matchen med en massa energi och glädje!

I veckan öppnade den sportsliga ledningen transferfönstret igen. Är det där det brister? Saknas det rätt spelartyper i truppen idag?
– Uppenbarligen finns det brister. Vi behöver fler målskyttar och spelare som kan hålla i bollen och lugna ner spelet

Sitter du säkert på din position eller har du känt av påtryckningar om att prestera eller avgå?
– Jag känner stor press att prestera. Min passion för fotboll i allmänhet och Hoyzer i synnerhet är glödande het, så jag vill verkligen se resultat och glädjen i spelarnas ögon vid en vinst. Jag känner att jag har det största engagemanget vad det kommer till att administrera, men att jag lätt tappar mitt humör när jag inte upplever att alla brinner lika mycket för laget. Så jag kommer inte att avgå, men däremot kan det vara bra om någon annan sköter peppsnacket innan match då jag inte alltid är bra på den typen av positivitet.

Vad tror du om veckans match mot BK Benbrott?
– BK Benbrott är ett lag vi i Hoyzer Girlz känner starkt för. Vi är glada att de ställde upp i Hoyzer Cup för efter det känns det som att vi hittat ett lag som är våra likar. De dricker ”sportdryck” och känns allmänt som ett härligt gäng. Spelmässigt kan vi stundtals vara rätt lika, men de är mycket bättre på att lugna ner spelet och hålla i bollen. Den här matchen kommer bli superspännande och jag hoppas att vi får en större trupp så att vi orkar bjuda på en jäkla show!